SEVERNA KOREJA ISPALILA DVE RAKETE, CILJEVI POGOĐENI Amerika odmah odgovorila: Počinju hitne vojne vežbe, večeras zakazan sastanak u UN!

Severna Koreja ispalila je danas još dva balistička projektila sa svoje istočne obale.

Lansiranja su usledila samo dva dana nakon što je Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u more kod zapadne obale Japana, što je navelo SAD da produže vazdušne vojne vežbe sa Južnom Korejom i odvojeno sa Japanom u nedelju.

Državni mediji Severne Koreje potvrdili su da je Pjongjang ispalio dva projektila iz višecevnog raketnog bacača, gađajući ciljeve na udaljenosti od 395 i 337 kilometara, prenosi Blic.

Aktiviran je raketni bacač kalibra 600 mm koji je deo taktičkog nuklearnog oružja, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dve severnokorejske rakete ispaljene i da su dostigle maksimalnu visinu od oko 100 i 50 kilometara i da su pale izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, preneo je Rojters.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog lansiranja severnokorejskih raketa, a japanski mediji su javili da je sastanak zakazan za danas u 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Zajednički generalštab Južne Koreje oštro je osudio lansiranje raketa, nazivajući ga teškom provokacijom koju treba odmah prekinuti.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje najavilo je danas sankcije za četiri pojedinca i pet institucija, povezanih sa oružjem Pjongjanga korišćenim u najnovijim testovima raketa.

Američka indo-pacifička komanda saopštila je da najnovije lansiranje nije predstavljalo neposrednu pretnju, ali da destabilizuje region.

Portparol UN Stefan Dužarik pozvao je Pjongjang da odmah obustavi provokativne akcije zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti i nastavi dijalog o nuklearnom razoružanju.

Sestra severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong, upozorila je na povećano prisustvo američkih strateških vojnih sredstava u regionu nakon zajedničkih vazdušnih vežbi u regionu tokom vikenda.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare