ADVOKATI TVRDE DA BI BOKI 13 MOGAO DA UMRE U ZATVORU: Oglasili se treći put za 24 sata, traže da ga puste na kućno lečenje 

Advokati Bokija 13 tvrde da bi mogao da umre u zatvoru ako ga ne puste na lečenje kod kuće.

Ovo je treće saopštenje koje je advokatski tim Jovanovskog uputio javnosti putem medija za 24 sata. U prethodna dva saopštenja reagovalo se na falsifikovanje dokumenata i kršenje prava Javanovskog na uslovnu kaznu.

Bojan Jovanovski, javnosti poznat kao Boki 13, vraćen je u zatvor u Idrizovu posle bolničkog lečenja, kako tvrdi njegov pravni tim, u predkanceroznom stanju. Prema njihovim rečima, to je suprotno preporukama desetina lekara koji su u proteklom periodu lečili Jovanovskog, suprotno konzularnim mišljenjima i lekarskim izveštajima. Kako se navodi u reagovanju, ukoliko Jovanovski, kome su potrebni posebni tretmani koje može da primi samo kod kuće, ne bude pušten iz zatvora, njegov život je u opasnosti.

„Oni jasno navode da se bez suspenzije kazne ne mogu sprovoditi uslovi za lečenje metaplazije stomaka u kaznenim uslovima, s obzirom na specifično stanje u kome se ona nalazi. O predkanceroznom stanju Jovanovskog govori i histopatološki nalaz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Skoplju, koji kaže: „Nalaz odgovara hroničnom gastritisu sa žarištima intestinalne metaplazije”.

Iz medicinske dokumentacije jasno stoji: „Ukoliko se ne sprovedu preporuke date za dalje lečenje pacijenata isključivo i samo u obaveznim kućnim uslovima, prema svemu navedenom, nastupiće trajne posledice po život i zdravlje pacijenta.“

Nalaz je prosleđen stručnom kolegijumu JZU UC St. Naum Ohridski i stručni kolegijum jednoglasno saglasni sa datim preporukama i uputstvima za dalje lečenje“. A Klinika za digestivnu hirurgiju je istakla: „Pridržavamo se preporuka kolega sa JZU UC Sv. Naum Ohridski, s obzirom na to da Tu je pacijent operisan i lečen u JZU za gastroenterohepatologiju, gde je pregledan i ispitan“, navodi se u reagovanju advokatskog tima Jovanovskog.

Otuda podsećaju da je Jovanovski već podigao uzbunu da je meta neviđene i nezapamćene torture, što utiče i na njegovo zdravlje.

„Povratak Jovanovskog u kaznene uslove i u takvo zdravstveno stanje nije samo grubo kršenje njegovih prava, već i opasnost po njegov život. Jovanovski očekuje da će tortura nad njim biti intenzivnija zbog svih javnih saopštenja. Pozivamo javnost da budno prati proces koji je pokrenuo“, navodi se u saopštenju njegovog pravnog tima medijima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare