AKTERU JEZIVE NESREĆE SA 57 PREKRŠAJA NIJE ODUZETA DOZVOLA?! Uprkos debelom dosijeu nastavio da vozi PIJAN I DROGIRAN (VIDEO)

Denis Samardžić (23), akter teške saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom na Zrenjaninskom putu, prema prvim rezultatima, u trenutku udesa je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci

Osim toga, on iza sebe ima debeo dosije. Ovaj mladić uspeo je napravi čak 57 saobraćajnih prekršaja, ali mu zbog toga nije oduzeta vozačka dozvola.

Najveći broj prekršaja, kako nezvanično saznajemo, Samardžić ima zbog vožnje noću u trenutku kada je imao probnu vozačku dozvolu, zatim zbog vožnje sa vozačkom dozvolom koja je istekla i prekoračenja brzine. Takođe, kako nezvanično saznajemo, ovaj mladić je i jednom načinio prekršaj jer je upravljao vozilom pod dejstvom narkotika.

Kako saznajemo, policija je i više puta pokušala da ga pronađe na adresi zbog javljanja na ročište, međutim tamo nije nađen. Imao je fiktivnu adresu.

Uprkos svemu ovome on je nastavio neometano da vozi automobil, njemu su izricane određene sankcije te se postavlja pitanje: „Zbog čega vozaču koji ima čak 57 prekršaja nije oduzeta dozvola?“.

Okanović: Uz dozvolu oduzimati vozila

Damir Okanović kaže da po njegovom mišljenju, vozaču osim oduzimanja vozačke dozvole koja se kao sankcija uvodi vozaču koji skupi 18 negativnih bodova, odnosno vozaču sa probnom vozačkom kada skupi 9 negativnih poena, trebalo da se uvede i sankcija oduzimanja vozila.

– Moj stav je da se od vozača kada upavlja vozilom sa preko 2 promila alkohola u krvi, od vozača kojem je vozačka dozvola oduzeta ili je uopšte nema ni za jednu kategoriju, oduzme vozilo – rekao je Okanović.

Od prekršaja do presude – korak po korak

Prema rečima Okanovića, nakon što je vozač zatečen u prekršaju policija sačinjava zapisnik o kontroli a zatim vozača pusti da nastavi dalje kao vozač ili pešak u zavisnosti od prekršaja koji je vozač počinio.

Potom, kako navodi on, policija upućuje zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv vozača sudu na čijoj teritoriji je izvršen prekršaj, i sud pokreće prekršajni postupak.

Na početku postupka sud poziva okrivljenog da iznese odbranu. Međutim ako se okrivljeni ne odazove pozivu suda, sudija ima na raspolaganju dve mere.

Prva mera, navodi Okanović, je naredba za dovođenje koju dobija policijska stanica koja je nadležna za teritoriju na kojoj okrivljeni stanuje, ali ako ta mera ne urodi plodom sudija ima na raspolaganju drugu meru.

To je opšta naredba ili tzv poternica koju dobijaju sve policijske službe u Srbiji uključujući i granične prelaze.

Kazneni poeni

Ako prekršajem nije izazvana nezgoda ili ugrožena bezbednost:

* vožnja vozila sa vozačkom dozvolom koja je istekla do 6 meseci – 2 kaznena poena, novčana kazna u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara

* vožnja sa probnom vozačkom u periodu od 23.00 do 6.00 sati – 6 kaznenih poena, novčana kazna od 10.000 do 20.000 dinara i zabrana upravljanja vozilom najmanje tri meseca

* vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci – 8 kaznenih poena, novčana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor od 30 dana, zabrana upravljanja vozilom najmanje šest meseci
za prekršaj prekoračenje brzine u zavisnosti gde je i koliko brzina prekoračena razlikuju se i kazne, a kazneni bodovi variraju od 2 kaznena poena za prekoračenje brzine u zoni usporenog saobraćaja za 11 do 30km/h, do 14 kaznenih poena koji se pored zatvorske kazne dobijaju za prekršaje kao što su:
* prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju,
*prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja
* prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja
* prekoračenje brzine za više od 60km/h u zoni škole i zoni „

Kaznene poene vozač neće dobiti ukoliko brzinu prekorači:

* van naselja do 20 km/h i u naselju do 10 km/h
* prekoračenje brzine van naselja za 21 do 40 km/h
* prekoračenje brzine u naselju za 11 do 20 km/h

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, kaznene poene evidentira teritorijalno nadležna jedinica MUP-a koja vodi vozača u evidenciji na osnovnu pravosnažne odluke o kažnjavanju.

Kazneni poeni se brišu nakon isteka 24 meseca od dana pravosnažnosti odluke o prekršaju.

Nesmotreno skrenuo u levu trku

Podsetimo, Džemo K. (37) preminuo je usled povreda koje je zadobio u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22 sata na Zrenjaninskom putu, a vozač drugog BMW, Denis Samardžić (23) nakon nesreće je pobegao sa lica mesta i zatečen je u Urgentnom centru.

Teška nesreća dogodila se kada je Džemo, inače vozač BMW sa beogradskim tablicama, započeo polukružno okretanje, a pre toga se, kako je saopštilo Prvo osnovno tužilaštvo, nije uverio da to može da uradi bezbedno, odnosno, da ne ugrozi druge učesnike u saobraćaju.

Na njega je tada naleteo BMW za čijim volanom se nalazio 23-godišnji Denis S. koji je pobegao sa lica mesta, a koji je potom zatečen u Urgentnom centru. Denis se u vozilu nalazio sa sestrom Helenom (19), ali i maloletnem devojkom (17). Njegova sestra Helena zadobila je prelom butne kosti i ručnog zgloba, dok maloletna devojka ima prelom nadlaktice.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare