NLO PANIKA U AMERICI Avioni svakodnevno „skidaju“ misteriozne objekte sa neba: Cilindrični i osmougaoni predmeti, „NE ZNAMO ŠTA SU, NI KAKO SE KREĆU“

Američka vojska nikada nije oborila objekat u američkom vazdušnom prostoru pre nego što je prošle nedelje srušila kineski balon kod Južne Karoline. Sada to postaje skoro svakodnevna pojava.

Iznenadni preleti američkih aviona koji s neba „skidaju“ neidentifikovane objekte misterioznog porekla izazvala je toliku zbunjenost — da ne spominjemo paniku — da su zvaničnici Pentagona bili primorani da se pozabave mnogim pitanjima u nedelju uveče.

Najnoviji objekat – oboren iznad jezera Hjuron u Mičigenu u blizini kanadske granice – zvaničnici odbrane su opisali kao bespilotnu „osmougaonu strukturu“ sa nekim žicama.

Kako je putovao na visini od 20.000 stopa (6.100 metara), mogao je da ometa komercijalni vazdušni saobraćaj, saopštile su SAD, prenosi Blic.

Oboren je projektilom ispaljenom iz borbenog aviona F-16 u 14:42 po lokalnom vremenu.

Na internetu je objavljen i navodni snimak obaranja letelice u jezero Hjuron.

– Neću da ih kategorišem kao balone. S razlogom ih nazivamo objektima. Ono što vidimo su veoma, veoma mali objekti koji proizvode veoma, veoma nizak radarski presek – general Glen Vanherk, komandant Severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD).

On je rekao i da nije jasno na koji način se kreću.

– To može biti gasoviti tip balona unutar strukture ili može biti neka vrsta pogonskog sistema. Ali jasno je da su oni u stanju da ostanu na visini – rekao je general.

Spekulacije o tome šta bi to mogli biti predmeti su se pojačale poslednjih dana, piše BBC..

– Pustiću obaveštajnu zajednicu i kontraobaveštajnu zajednicu da to utvrde – rekao je general Vanherk na pitanje da li je moguće da su objekti vanzemaljci.

Jedan novinar je čak pitao da li je moguće da su objekte poslali vanzemaljci.

– Nisam ništa isključio u ovom trenutku – rekao je Vanherk.

Incident postavlja dodatna pitanja o gomili objekata na velikim visinama koji su ovog meseca oborena iznad Severne Amerike.

U stvarnosti, odgovor je verovatno prizemniji. Zvaničnici su rekli da su počeli pažljivije da posmatraju nebo u danima otkako je navodni kineski špijunski balon preleteo teritoriju SAD, izazvavši i nacionalni nemir i novu rundu tenzija sa Kinom. To je dovelo do obaranja manjih objekata iznad Aljaske u petak, severne Kanade u subotu i Mičigena u nedelju.

– Pažljivije smo proučavali naš vazdušni prostor na ovim visinama i poboljšali radare, što bi bar delimično moglo da objasni povećanje broja objekata koje smo otkrili tokom protekle nedelje – rekla je novinarima pomoćnica ministra odbrane Melisa Dalton.

Iako svaki incident možda ima neko razumno objašnjenje, pitanja za Bajdenovu administraciju ostaju. Najneposrednije je: Da li će Pentagon dizati borbene avione svaki put kada uoči neki novi objekat — bilo da je to meteorološki balon, igračka letelica ili dron — ako potencijalno ugrozi civilnu avijaciju ili se zatekne u blizini jedne od mnogih vojnih lokacija raštrkanih širom zemlje?

Dvojica zvaničnika u konferencijskom razgovoru Pentagona sa novinarima nisu bili u stanju da odgovore na to pitanje, a Vanherk je to nazvao „političkom odlukom“.

Dalton je priznala da istraživači i kompanije šalju mnogo uređaja „u svrhe koje nisu zle, uključujući legitimno istraživanje“.

Nemogućnost američkih zvaničnika da kažu bilo šta o izvorima poslednja tri oborena objekta iznedrila je teorije da bi to mogli da budu baloni koji prenose signale Kini ili Rusiji, vanzemaljski objekat ili samo otpad iz vazduha.

– Tamo gore ima mnogo smeća – rekao je Džim Hajms, demokrata iz Konektikata za NBC.

Jedna od mogućnosti je da su objekti bili delovi neke veće špijunske misije, koji su ostali neotkriveni pre nego što su američki radari i drugi senzori optimizovani da otkrivaju sporo leteće objekte iznad 50.000 do 60.000 stopa, rekao je Čarli Mur, penzionisani general-potpukovnik i bivši zamenik direktora operacija u NORAD koji predaje na Univerzitetu Vanderbilt.

– Pošto smo videli razvoj ovih balona u poslednjih nekoliko godina, morali smo da se vratimo i pogledamo sve izvore i metode koje bismo mogli da koristimo da otkrijemo njihovo lansiranje, pratimo njihovo kretanje i onda očigledno možemo da pratite ih dok se približavaju Sjedinjenim Državama i Kanadi – rekao je on.

Sve veći broj incidenata postavlja sve više pitanja o pravcu odnosa između dve najveće svetske ekonomije, posebno sada kada je Bajdenova administracija u stanju uzbune zbog pretnje za koju kaže da predstavlja globalni program nadzora koji podržava kineska vojska i koji obuhvata više od 40 zemalja — tvrdnja koju je Peking odbacio.

Američki zvaničnici su prošle nedelje obavestili desetine stranih diplomata o ovom pitanju i rekli da će znati više kada pronađu olupinu kineskog balona, koja je locirana – ali nije izvučena – kod obala Mirtl Biča u Južnoj Karolini.

Američke i kanadske ekipe za potragu takođe još uvek traže tri druga oborena objekta.

Tajmlajn obaranja NLO

4. februar: Američka vojska oborila je sumnjivi balon za nadgledanje kod obale Južne Karoline. Lebdeo je danima iznad SAD, a zvaničnici su rekli da dolazi iz Kine i da je nadgledao vojno osetljiva mesta.

10. februar: SAD obaraju još jedan objekat kod severne Aljaske za koji su zvaničnici rekli da nema nikakav sistem pogona ili kontrole.

11. februar: Američki borbeni avion oborio je „visoki vazdušni objekat“ iznad kanadske teritorije Jukon, oko 160 km od granice sa SAD. Opisan je kao cilindričan i manji od kineskog balona.

12. februar: Američki avioni oborili su četvrti objekat na velikoj visini u blizini jezera Huron „iz opreza“.

Zašto su srušeni raketama?

NORAD je smatrao da bi ispaljivanje metaka na ove objekte, u pokušaju da se oni bolje sačuvaju za ispitivanje na zemlji, bilo „neostvarljivo“, delom zbog relativno male veličine tih objekata.

– Razmatrali smo pucanje u tom slučaju, kao i danas, a piloti su u svakoj situaciji smatrali da je to zaista neostvarivo zbog veličine – rekao je VanHerk.

Vanherk je takođe bio zabrinut za bezbednost pilota i bilo koga na zemlji ili na vodi.

– Bili smo izuzetno oprezni kako bismo osigurali da ograničimo potencijalnu kolateralnu štetu, tako da smo danas blisko sarađivali sa FAA kako bismo očistili vazdušni prostor. Dao sam uputstva posebno pilotima da iskoriste svoju oštrinu vida da proveravaju da li ima marinaca na zemlji, aviona u vazduhu. I kada su smatrali da možemo da minimiziramo kolateralnu štetu, izabrali su najbolje oružje danas, a to je bio AIM 9k (raketa). I oni su pucali – rekao je VanHerk.

Misija balona znaće se kada se prikupi njegov sadržaj

Nikola Antić iz Instituta za nacionalnu i globalnu bezbednost izjavio je za Tanjug da će se misija balona, oborenog iznad Sjedinjenih Američkih Država, znati onda kada se prikupi sadržaj koji se nalazio u njemu, kao i podaci koje je taj balon prikupljao.

– Vašington kaže da je taj kineski balon bio u izviđačkoj misiji, ali izviđačka misija je i prikupljanje meteoroloških podataka kao što kaže Peking. Šta je balon tačno radio znaće se onog trenutka kada budu uspeli da prikupe to što je palo kada je balon oboren i koju vrstu podataka je prikupljao – rekao je Antić za Tanjug.

Dodaje da su ti leteći objekti, koji su leteli na visini od oko dvanaest kilometara, vrlo opasni za civilni vazdušni saobraćaj zato što je civilnim avionima praktično nemoguće da otkriju takav cilj.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare