ZAŠTO SE ŽENE VRAĆAJU NASILNICIMA?! Poznati stručnjak iz Sigurne kuće odgonetnuo: OVO su klopke u koje one upadaju

Prošle godine zabeležen je porast broja žena koje se vraćaju nasilnim muževima.

Neke to rade iz straha, a nekada su to sasvim drugi razlozi. Po mišljenju stručnjaka, niti jedan od njih nije opravdan.

Gost „Realne priče“ je Vesna Stanojević, glumica i koordinator Sigurne kuće, koja je odgonentnula zagonetku ovog fenomena.

– U prošloj godini, 15 žena se vratilo muževima nasilnicima, što je više nego pretprošle godine u kojoj je bilo devet takvih slučaja. Tu ima više razloga, a prvi je strah. Žene neretko kriju i od porodice da su došli kod nas u sigurnu kuću. Nasilnici stalno šalju preteće poruke ženama – započela je Stanojević, pa je nastavila sa primerima:

– Takođe, obećanja su čudo. Neki muževi obećaju da će otići u Nemačku, a da će njoj ostaviti stan i da će se promeniti. Od svih tih obećanja, nikada nisam čula da se isto obistinilo. Žene nasedaju na razne priče jer im to odgovara. One zaista veruju u te priče. Razlog mogu biti i deca. Svi koji se bavimo ovom temom, znamo da su deca najveće žrtve nasilja u porodici.

Nakon toga, Stanojević je rekla da pored dece, čest razlog jeste i materijalno stanje žene.

– Često se dešava da neke Institucije govore da je muž nasilnik prema deci bio dobar. Ne može biti dobar prema deci ako im priređuje scene nasilja, tuče, psovanja i isterivanja majke. Čak i sama deca umeju da nagovore majku da se vrati njihovom ocu sa argumentom da ne žele da rastu bez tate. Takođe, postoji još jedan veoma bitan razlog, a on je materijalne prirode. Postoji mnogo žena koje nikada nisu radile, neke su čak napustile srednju školu kako bi se udale. Postoji i poseban momenat krivice, kada žena u sebi traži krivca – rekla je Stanojević, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare