NEKI NE POMINJU KOSOVO I METOHIJU U SVOM IZLAGANJU, ALI MOJE IME VIŠE PUTA! Vučić: Hvala vam što brinete o meni, ali ima važnijih stvari…

Skupština Srbije nastavlja raspravu na posebnoj sednici na kojoj je predstavljen Izveštaj o Kosovu i Metohiji, a kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na dnevnom redu je Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

15.23 – Vučić: Pavićević je jedan od onih koji nijednom u izlaganju nije pomenuo Kosovo i Metohiju

Predsednik je skrenuo pažnju narodnom poslaniku Pavićeviću da nijednom nije pomenuo Kosovo i Metohiju u svom izlaganju, ali da je njegovo ime pomenuo više puta.

– Nije još 30 godina otkako se bavim institucionalnom politikom, ali hvala vam što brinete. Ima i važnijih stvari u Srbiji od Vučića – odgovorio je predsednik dr Đorđu Pavićeviću.

15.19 – Dobio je reč dr Đorđe Pavićević

14.51 – Reč ima Danijela Vujičić iz SNS

Optužila je opozociju za celu situaciju na Kosovu i Metohiji i naglasila da se jedino predsednik Vučić ne dodvorava NATO paktu.

– Pričate o Kosovu uz makijato na Vračaru, a kad se kafa ohladi to više nije tema – uputila je otšru poruku opoziciji Vujičić.

14.31 – Vučić: Amerika je 1000 puta zaduženija od Srbije

– Biće 30 milijardi javnog duga, da, ali na 70 milijardi BDP. Nasledili smo 15 milijardi duga, a 22 miljarde BDP. Pa veći vam je dug na 22 milijardi BDP, to vam nije niko obajsnio – kazao je.

-Smatram da je cena politike koju vodite dobra dok možete da izmerite, ako ne budemo to mogli, ja ću doći i reći da ne možemo više da izdržimo. To je diskutabilna stvar, ne zato što pripremam teren, to slušam već 7-8 meseci, već smatram da Srbija samostalno treba da donese odluke. Meni niko ne može da kaže da radim ni za Ruse, ni za Amerikance, potpuno sam opterećen probelmima koje Srbija ima i samo se time bavim i ne interesuju me drugi. Kako će se stvari odvijati? NMislim da će stvari biti još teže. Mi nismo mogli da podržimo upad u Ukrjainu, jer držimo svoje interese, međunarodne principe i mislim da su u političkom smilu napravili veliku grešku što su krenuli tenkovima, jer su se Rusi ujedinili – istakao je.

– Kakve će posledici biti? Plašim se da će posledice biti da će rat biti dugotrajniji i u tom smislu, naša će pozicija biti još teža! –

– Amerika ima tačno 1000 puta veće dugovanje od Srbije. Ako nešto Srbija ima, ima stabilne finansije– istakao. 

– Nije bitno da li ću ja da izdržim, nego da li će država Srbija da izdrži. Rukovodiću se interesima naše zemlje – istakao je.

Ogdogovrio je i na opasku o ministru Siniši Malom.

– Gospodin Nikezić je mnogo manji stručnjak od gospodina Malog, što je i pokazao u prethodnom periodu i koji ne razume ono što govori i zato se oni bave jednom očiglednom prevarom. Dakle oni vam kažu biće javni dug 35 milijardi. Možda, ali na 70 milijardi BDP-a, što je mnogo manje nego ono što smo nalsedili. Samo to niste objasnili građanima. Država je mnogo ozbiljna Ja jedva čekam da naš javni duh bude kao onaj što ima Nemačka, to će biti za hiljadu godina. Ne računa se dug u apsolutnim nego u relativnoim brojevima – rekao je Vučić pokazavši grafikone priliva direktnih stranih investicija u 2012. godini i danas.

– Srbija ako nešto ima što dobro stoji to su javne finansije. 11 godina mi nemamo problem sa kursom – naveo je Vučić odgovarajući na izlaganje Borka Stefanovića.

– Ovo je slika i prilika Srbije, BDP u milijardama evra. Ove godine očekujemo 68 milijardi – naveo je predsednik i pokazao grafikone.

Predsednik je pokazao grafikone i drugih važnih ekonomskih pokazatelja, poput stope nezaposlenosti, neto zarade, prosečne zarade, zaposlenosti mladih slično, koje najbolje pokazuju enomsku stabilnost Srbije.

Najavio je i vodič za penzionere. 

– Penzije će morati da rastu. Spremili smo vodič za penzionere. To će dobiti verovatno svaki penzioner u Srbiji, mnogo toga korisnog mogu da dobiju – naveo je predsednik.

14.22 – Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni dobio je reč

14.18 – Ivan Antić iz SNS ima reč

Ivan Antić, heroj sa Košara, javio se za reč.

– Molim vas, predsedniče, da sačuvate mir. Ja sam bio u ratu i znam šta je sukob. Retko ćete videti ratnog veterana koji poziva na rat, pozivaju oni koji nikada nisu bili u ratu.- 

14.14 – Ćuta hteo da gradi MHE

Predsednik Srbije je pokazao mejl u kome Aleksandar Jovanović Ćuta dostavlja kompletnu dokumentaciju za izgradnju minihidroelektrane.

13.55 – Vučić: Ovo je fotomontaža, nikada se nisam ovako slikao sa Kurtijem

Predsednik je pokazao poslanicima fotografiju koja kruži društvenim mrežama na kojoj je navodno zagrljen sa Aljbinom Kurtijem.

– Ovo smo Kurti i ja, je li tako? Tako izgleda, Kurti i ja. Mi se nikada nismo slikali ovako, niti smo se rukovali u životu. Ovo je slika Kurtija i Dendijasa, samo je umesto Dendijasa ovaj čovek (Milivojević) stavio moju sliku i obmanjivao javnost da kaže – pogledajte kako se Vučić grli sa Kurtijem. Pogledajte sa kakvim bolennim lažovima imamo posla, pogledajte poštovani građani čime se bave i to već 30 dana. 30 dana najbrutalnijim lažima. Želim građane Srbije da obavestim – ne samo da se nisam grlio sa Kurtijem, moj posao bi bio da se rukujem, a nikada se nisam ni rukovao. Samo da imate u vidu sa kakvim lažovima imate posla. To je čovek koji je glavna zvezda albanskih medija – rekao je predsednik pokazujući fotografiju članka u kojem je Milivojević naveo da se „Vučić napio od sreće kada je Đinđić ubijen“.

13.51 – Predsednik Republike odgovara

Vučić je rekao da je pažljivo dva dana slušao govornike, ali da se sve svelo na uvrede.

– Čuli ste od bar nekoliko govornika: Zašto si Vučiću došao? Zato što ste me vi zvali, zato što ste donosili zajednička saopštenja kojim ste me povizali. Mislite da je meni nešto lepo ovde, da slušam uvrede o meni? – podvukao je.

– Kada je rekao: Kako može da vlada neko ko ne može da vlada sobom, to je o sebi govorio – odgovorio je Vučić poslaniku Milivojeviću.

– Situacija u Sbriji u poslednjih 10 godina u istoriji naše zemlje je objektivno najbolja, nikada u istoriji nije bila bolja. Da li može da bude? Da, može. – 

– Svi oni koji su nam govorili da je Kosovo srce Srbije, sa čime se slažem, četvoro njih, šefova poslaničkih grupa zajedno su bili manje nego ja ovde. Toliko o interesu, toliko o borbi – dodao je Vučić.

 Zamislite da ovi bahati još jedanput dođu na vlast, koliko bi ćerki ostalo bez kose, kao što je ostala ćerka Milovana Bojića posle 5. oktobra 2000 – zapitao je Vučić.

13.27 – Marijan Rističević iz SNS se javio za reč

13.15 – Srđan Milivojević iz DS – a ima reč

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević vređao je predsednika i provokatorski pitao zbog čega je došao u Skupštinu, navodeći da je Vučiću fotelja bitnija od otadžbine, građana, Ustava i interasa zemlje.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić obavestio je poslanike da će Skupština raditi i posle 18 časova kako bi se što pre razmotrio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.

12.54 – Reč ima Marina Raguš iz SNS

12.47 – Vučić: Ćuta se penje na stolice u Skupštini

– Pričate patetične priče o seljacima, da, gledamo da zaštitimo seljake. Gledamo da damo što više novca – istakao je.

– Da, ja mislim da ste uništili Srbiju, mi sa vama zajedno slušajući vaše besmislice oko litijuma, da smo svi naseli na ozbiljno obavljene obaveštajne poslove stranih obaveštajnih agencija i time ugrozili našu zemlju, u najboljem slučaju nadam se da smo na dve-tri godine, a bojim se zauvek, odložili nešto što bi bio ogroman prihod naše zemlje i podiglo u nebesa Loznicu, Krupanj, Mali Zvornik, Ljuboviju, ali i Veliki Zvornik u Republici Srpskoj i celu Srbiju. Uništili smo to zahvaljujući pohlepi pojedinaca koje su finansirali spolja, koji su uzimali novac i uložili veliku energiju da bi govorili o zlikovcu Vučiću, u jednoj autokratskoj zemlji u kojoj ništa ne mogu da mu kažu, jutros u juče čuli ste više uvreda i laži nego što je ijednan predsednik i premijer u Evropi čuo o sebi za vreme svog mandata.-

Vučić je dodao da ima dokaze da je upravo Jovanović hteo da gradi male hidroelektrane, po zahtevu Lilić Dragiše.

– Sve vreme ste vi slali mejlove, niste dobili biznis, pa vam smeta kad neko drugi dobije. Dok ima pare u džep, može, kad nema, onda su drugi krivi. Kad mi prebacujete nešto za litijum, ja sam za za razliku od svih u sali, tamo bi se doselilo 30.000 ljudi, možda i 50.000 doselilo u Podrinje, imali bismo tri puta veći budžet nego danas. Nema nijedne zemlje koja se toga odrekla, glup je Olaf Šolc, ali je pametan Ćuta?

– Mnoge zemlje podignute su zbog rada rudnika, a vi biste da gasite rudnike. Već smo dobili zlatnu medalju za glupost od celog sveta. Mene nije plaćao ni Rio Tinto, ni niko, mene inetresuje samo Srbija -rekao je Vučić.

– Istina je da niste bili ovde (kada je opozicija nasrnula na predsednika), evo gde je bio Ćuta. Snimila je kamera, popeo se na stolicu, to se uči u prvom radu osnovne – rekao je i pokazao fotografiju na kojoj Ćuta stoji na stolici i snima telefonom incident koji se dogodio tokom jučerašnje sednice.

12.42 – Tamara Milenković Kerković iz Dveri je dobila reč

12.29 – Predsednik odgovara Ćuti 

– Možda mene trese zlatna groznica, iako mi se ćini da vas trese neka druga groznica – odgovorio je Vučić.

– Što se tiče odlaska u Rakitu, ja sam vama potvrdio na Sednici Skupštine da ću krenuti sa vama, a onda ste me pozvali kada nisam mogao. Zaista ću optići, ne samo u rakitu, nego i svako drugo mesto, kao što sam otišao u Nedeljicu– rekao je predsednik.

Istakao je i da je u Nedeljici SNS pobedio sa 109 glasova nasuprot 11.

Osvrnuo se i na to da je zemlja propustila da Rio Tinto dođe u Srbiju čime bi se podiglo čitavo Podrinje.

– Rekli ste: Vučiću, dao si naftu. Dao sam naftu 2008, godine? Rekao si: Dao si našu vodu Koka koli, taj ugovor je potpisan 2006. godine – kazao je predsednik.

– Što se tiče skupa juče, došlo je 150 ljudi, iako ste ih sa svih strana pozivali. Pozivali ste ljude upadnu u SKupštinu – dodao je.

12.23 – Repliciraju Ivan Braunović i Snežana Paunović iz SPS

 Došlo je vreme kad pametni zaćute, a Ćute progovore – rekao je Braunović.

12.12 – I Ćuta želi da pravi haos

Aleksandar Jovanović Ćuta opomenut je da se ponaša u skladu sa institucijom u kojom se nalazi. 

12.04 – Reč je dobio Hadži Milorad Stošić iz PUPS – a.

– PUPS vam daje punu podršku što se tiče svega na Kosovu i Metohiji – rekao je Stošić i dodao da će poslanička grupa PUPS-a glasati za Izveštaj.

11.59 – Predsednik odgovara na repliku opozicije

– Srbija nije u Evroatlantskim integracijama, nalazi se na evropskom putu od 2000. godine. Juče sam vam potvrdio da Srbija ne želi u NATO, želi da čuva ljubomorno svoju vojnu neutralnost. Prošle godine smo imali četiri milijarde stranih direktnih investicija. Od toga smo imali veliki skok azijskih investicija, kinenskih i japanskih, ali i dalje najviše evropskih, ruske su bile oko 2,5 odsto. Državu kad vodite, morate da izračunate svi i vidite kako stvari stoje. Sa Nemačkom imamo trgovinsku razmenu 8,3 milijarde. To je lek za srpsku privredu, odatle isplaćujemo veće plate i penzije. Nemamo problem da sarađujemo. Mi smo otvoreni za to – navodi Vučić.

11.48 – Lider Dveri opet divlja u Skupštini i viče na predsednika Skupštine Vladimira Orlića: „Nemoj da se praviš lud“ onemogućavajući poslanici iz svoje poslanike grupe da govori.

11.38 – Predsednik odgovara Kostiću

– Što se tiče skupštine, loše, vrlo loše, sramno je bilo ono juče, loše za našu zemlju. Radiliste vi to i ranije, ali sada ste u parlamentu, iznostite argumente! Nasilje nije nešto što ljudi vole, ni nered ni haos, ali koliko se obradovao Kurti, hrvatski mediji i svi su na vašoj strani!

– Znam ja kako to izgleda kod nas Srba – nek je mečka zaigrala pred njihovim vratima, sad će Rusi da uzvrate, ovako, onako. A onda vidite da u stvari debelu cenu svega, plaćamo mi. jedino je lošije za nas. Bio sam jedan od retkih koji sreo sa Lavrovom u UN u septembru i zbog toga oštro kritikovan na Zapadu, Šta je to što mi tačno zamerate? Šta je problem, šta mi zamerate tu? Vi jeste, ja nisam zaboravio da se taj susret desio. Jel mislite da treba da Srbiju izlažemo pritisku da to treba da radimo svaki dan, sa svim mogućim? A što tako „pomažete“ zemlji? Šta je to što smo uradili protiv ruskih interesa? Što sedimo i trpimo. Ne mešamo im se u sukobe nikome. Znaju da je protiv naših zakona da imate dobrovoljce, a svaki dan na Telegramu gledam priče o srpskim dobrovoljcima – a što rušite zakone Srbije? Jesam li im nekada zamerio što vas pomažu, a ja nikada u životu nisam pozvano Navaljnog ili nekog drugog. Razlika između mene i vas je što ja poštujem Rusiju, a ne služim Rusiji, služim samo Srbiji i to je bila moja politika i biće – poručio je Vučić. 

– Razlika između mene i vas je što ja poštujem Rusiju, a ne služim Rusiji, služim smao Srbiji! – rekao je predsednik.

– Hajde da probamo da sačuvamo mir, da sačuvamo decu, da gradimo mir i budućnost. Samo vas molim da korektnije sagledavate situaciju. Na svakom samitu sam izložen direktnim kritikama, direktnim kritikama… To je bila naša odluka! – ističe.

– Šta vi hoćete od mene? Da pregovaram 10, da pregovaram 50 godina, šta hoćete? Razumeo sam da hoćete vlast, to sam razumeo! –

– Sankcije su veoma ozbiljne i ozbiljne posledice prave. Ako mi ne verujete, dođite do mog kabineta da vam moj tim pokaže. Što se nas tiče, boga molimo da zavlada mir, samo bi nas mir spasio. Svaki nastavak rata, mi nagrabusismo, ne samo zbog sankcija Rusiji, nego i da se Putin ne bi pozvao na Kosovski presedan!

11.29 – Reč ima Milija Miletić iz koalicije Za pomirenje. Nakon njega, obratio se Ivan Kostić iz Dveri.

11.15 – Predsednik Vučić odgovorio Robertu Kozmi

– Ljudi moraju da razumeju da nije pitanje uvek onoga što na bilo kojem papiru stoji, a o čemu smo juče otvoreno govorili, već je pitanje momentuma, pitanja okolnosti, pitanja života oko nas i šta možete da uradite u datoj okolnosti. Nisam to juče dovoljno obrazložio. Nismo razumeli kako su se na Kosovu naoružavali 1999. i 1998. i kako je Hrvatska snažila, jer mi kada sedimo u kafani, ne poredeći Skupštinu i kafanu, mada je juče ličala na kafanu, nadam se greškom,  ne zlom namerom. Nadam se da ćemo da naučimo kada je vreme i momenat – rekao je predsednik.

 Da biste nekoga ucenili prvo morate da imete nešto čime da ga ucenite. Niti imam račune, niti bilo kakvo bogatsvo u inostranstvu, niti bilo gde u zemlji da bi bilo ko imao bilo šta da mi oduzima, da bilo šta imam da izgubi. Drugo, mene ne interesuje, znam ja političare koji su pod sankcijama i Amerike i Velike Britanije sa kojima se redovno sastajem – pa šta? Vi stvarno mislite da mene interesuje da li će neko da protiv mene uvodi sankcije. Pa ja sam bio ponosan na sankcije koje su protiv mene uvedene 99. godine – bio sam kriv pošto sam branio zemlju, a napadao agresora. Objavite molim vas to još jednom, da sam bio pod njihovim sankcima 99. godine, srećan što sam bio protiv onih koji su izvršili agresiju na moju zemlju. U kom svetu vi živite? Vi stvarno mislite da se neko zabrinuo zbog toga? Što, da mi zabrane da negde otputujem? Ništa vas ja ne razumem, ne razumem taj odnos. Zbog građana Srbije – niko mi nikada ničim nije pretio, niti ima čime, samo da znate o kakvim lažima je reč. To je ona ista mantra – oni poveruju u sopstvene laži. Svakoga dana nabace na kamaru bezbroj laži o onda uzmi koju hoćeš laž – izmisli i onda pričaj gluposti pred svima. 

– Kažete „Vučiću, pregovaraš već 10 godina“… Da, da ne pregovaram, priznali bismo Kosovo, smisao je da to ne učinimo! Ne mislim da je zamrznuti konflikt rešenje! -a

Rekao je i da dobro dođe da povremeno dođe u Skupštinu da demantuje laži koje se plasiraju.

– Ponovo ste učestvovali u kriminalizaciju Srba sa Kosova. Govorite sve ono što strane službe namenski rade razarajući srpsko tkivo na Kosovo. Niste rekli o Kosovu ni reč, ni o Kurtiju, ni o pravdi i nepravdi koja dolazi iz inostranstva. Našli ste da pričate o meni, ja tu patološku potrebu ne mogu da razumem. Ja znam da patite jer ne možete i nikada niste mogli da me pobedite. Ali da u svemu, u francusko-nemačkom planu, da gledate kako meni da naudite, za to nisma nadležan, za to morate nekom drugom da se obratite. Pogledajte kakvav ste rezultat napravili jučerašnjim ponašanjem za Srbiju i za vašu stranku. Ja nikada nisam pregovarao o opastanku na vlasti ni sa kim, toliko sam vas puta ubedljivo pobeđivao, da mi je dojadilo – rekao je, prenosi Republika.

– Mene interesuje sam opstanak Srbije, a vi ste toliko opsednuti vlašću da ništa oko sebe ne vidite – istakao je predsednik.

11.10 – Reč je dobio Žika Gojković koji je istakao da je jučerašnji incident naškodio rpeutaciji zemlje. Posle njega je govorio Robert Kozma iz Zeleno-levog kluba.

11.04 – Predsednik Skupštine Vladimir Orlić otvorio je današnje zasedanje i rekao da je na sednici prisutno 163 poslanika.

Sednici prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, na poziv Orlića.

Prvi dan zasedanja u senci incidenta

Prvi dan zasedanja obeležio je incident do kojeg je došlo kada su nakon skandiranja poslanici opozicionih stranaka prekinuli obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U incidentu su učestvovali poslanici Dveri, Narodne stranke i DŠ-a, koji su skandiranjem ometali Vučića i govorili „izdaja“, „predaja“, „ostavka“ a zatim su krenuli ka predsedniku.

Na to su ustali poslanici SNS-a i došlo je do koškanja između poslanika SNS-a i obezbeđenja.

Predsednik Vučić izjavio je nakon incidenta da su opozicioni poslanici cirkusom koji su napravili u parlamentu naneli ogromnu štetu Srbiji. Odbranićemo Kosovo i Srbiju od vas, poručio je Vučić poslanicima opozicije koji su ga prekinuli dok se obraćao predstavnicima Srba sa KiM i odgovarao na poziv lidera Dveri Boška Obradovića da Skupština odbaci francusko-nemački predlog za KiM.

Predsednik je obraćajući se na kraju jučerašnjeg zasedanja poručio da su svi neuspesi Srbije rezultat naših zađevica, neslaganja…

– Mnogo mi je žao što ste ovo danas uradili. Sebi ste naštetili, za to mi je manje žao, ali mislim da je Srbija danas pretrpela udarac zbog onoga što ste uradili – kazao je Vučić govoreći o incidentu.

Vučić je obavestio poslanike da je nakon jučerašnjeg incidenta premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokrenuo talas demonstracija i da će danas izvesti studente u Prištini da protestuju protiv Zajednice srpskih opština.

Na jučerašnjoj sednici predstavljen je i plan politike Srbije u narednom periodu u 10 tačaka.

UDARNA VEST.ra

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare