SVI SU GA ZNALI PO PARFEMIMA I SMELIM KREACIJAMA: Karijeru Paka Rabana je pokrenula jedna HALJINA koju je nosila S*KS bomba!

Vest da je preminuo legendarni španski dizajner Pako Raban je mnoge rastužila. Imao je 88 godina, a vest su potvrdili iz njegove kompanije.

Umro je u Portsalu u Francuskoj.

On se na modnoj sceni pojavio šezdesetih godina prošlog veka, najpre kao kreator nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, da bi 1966. godine pokrenuo sopstvenu modnu kuću.

Svi su slavili njegov neobičan stil i smelost kao „nespojivim“ modnim dizajnima i materijalima, ali to je postao njegov zaštitini znak po kome su ga raspoznavali.

Iako najpoznatiji po svojim metalik kombinacijama, Rabane je svoju prvu kolekciju predstavio 1966. godine koristeći plastiku. Debitantska kolekcija pod nazivom „12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“ razbesnela je francuski modni svet istovremeno stavivši Rabana na kartu i odredivši smer njegove dizajnerske budućnosti.

Podstaknut entuzijastičnim američkim sledbenicima i duhom eksperimentisanja iz 1960-ih, Raban je prešao s plastike na metal, papir, dugnad i krzno, usput odevajući Miju Farou, Odri Hepbern i Džejn Fondu.

Iako su njegovi dizajni bili netradicionalni, rekao je: „Ja sam jedan od najklasičnijih kreatora mode. Sen Loren, Balensijaga, Živanši i Karden su barok.“

Dve godine kasnije, kreira legendarnu zelenu haljinu koju je je Džejn Fonda nosila u naučnom fantastičnom filmu Barbarela i to ga je vinulo u zvezde jer je film doživeo kultni status, a mnogi su hvalili estetitku celokupnog ostvarenja.

Te iste, 1968. godine je počeo da sarađuje sa Puigom na kreaciji parfema po kojima je takođe postao poznat, piše Kurir.

On se 1999. godine penzionisao i od tada su ga retko viđali u javnosti, a mnogi su pričali da je on sinonim za estetiku, kao i da su nejgovi parfemi bili najprodavaniji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare