LEDENI BREG VEĆI OD LONDONA ODLOMIO SE OD ANTARKTIKA: Pukotina se godinama širila dok se nije konačno odvalio

Ogromni ledeni breg, površine 1550 kvadratnih kilometara, odlomio se od antarktičkog ledenog grebena Brunt u nedelju, objavila je britanska organizacija za polarna istraživanja BAS.

Veličina odlomljenog ledenog brega je otprilike kao područje grada Londona sa predgrađima. Istraživači su rekli da ne veruju da su klimatske promene odgovorne za ovo odvajanje kao kod nekih slučajeva prethodnih godina.

„Ovaj događaj bio je očekivan i deo je prirodnog ponašanja ledenog grebena Brunt. Nije povezan s klimatskim promenama“, rekao je BAS-ov glaciolog Dominik Hodgson.

Pukotina u ledenoj ploči, koju su istraživači nazvali Kasam-1, otkrivena je pre više godina i od tada se proširivala dok se komad leda konačno nije odvojio. Očekuje se da će morska struja da odnese ledeni breg, uzduž antarktičke obale, kao što se zbilo s ranijim velikim ledenim bregovima.

Istraživači su prošle godine kao razlog za odlamanje 1200 kvadratnih kilometara velikog ledenog brega naveli klimatske promene jer se otapanje morskog leda značajno ubrzalo zbog viših temperatura.

BAS upravlja istraživačkom stanicom na ledenom grebenu Brunt na Antarktiku. Organizacija je stanicu premestila otprilike 20 kilometara prema unutrašnjosti kontinenta 2016. godine kako ne bi bila ugrožena odlamanjem velikih ledenih bregova, kao što je bio ovaj nedavo zabeleženi slučaj.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare