MNOGI RODITELJI PRAVE OVU VELIKU GREŠKU KADA SU IM DECA UZNEMIRENA! Psihološkinja otkriva: Imaće probleme i kada odraste!

Psihoterapeutkinja Rejčel Snajder, specijalizovana za tinejdžersku anksioznost, depresiju i traume, otkrila je da postoji jedna stvar koju roditelji nikada ne bi trebalo da kažu detetu kada je uznemireno, uplašeno ili ljuto.

To je fraza koju koriste mnogi roditelji, a ona glasi „smiri se“.

Kako objašnjava portalu „Roditelji“, reći detetu da se smiri ne podstiče njegov intelektualni rast niti promoviše zdrave veštine rešavanja problema. Umesto toga, ova izjava uzrokuje da se vaše dete oseća kao da mora da ignoriše sopstvena osećanja, ali i da nije u redu da plače.

– To detetu govori da izražavanje emocija nije prihvaćeno ili prikladno, nešto što ne bih preporučio nijednom roditelju jer takav pristup nije zdrav – upozorava Snajder, prenosi Kurir.

Ovakav pristup može uticati i na dete kada odraste. Prema Snajderovoj, kada su emocionalne potrebe osobe potisnute tokom detinjstva, oni se bore sa njima u odraslom dobu.

– Postoje odrasli koji suzdržavaju svoje emocije ili ih potpuno ignorišu jer im je u nekom trenutku u životu rečeno da nije u redu da ih izražavaju jasno i otvoreno – dodaje on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare