ČIM SU SE POJAVILI PRVI SLUČAJEVI MALIH BOGINJA, POVEĆANA VAKCINACIJA MMR! Dr Mitrović: Roditelji se uplašili!

Od kada su se male boginje ponovo pojavile u Srbiji, strah roditelja je pojačao interesovanje za vakcinaciju MMR cepivom, koje štiti od opasnih boginja, koje su samo pre pet godina odnele 15 života u Srbiji. Morbile su do sada potvrđene, prema podacima „Batuta“, kod osam osoba.

Dr Jelena Mitrović, načelnica službe pedijatrije u DZ „Dr Simo Milošević“ na Čukarici u Beogradu, za Kurir navodi da ovih dana sve više dece prima MMR.

– Čim su se pojavili prvi slučajevi malih boginja, počelo je povećano interesovanje roditelja koji decu dovode na vakcinisanje. Očigledno su uplašeni jer morbile mogu da dovedu do različitih komplikacija – upale ušiju, pluća, mozga, pa i kasni subakutni skelerozantni panencefalitis, koji zahvata sve delove mozga i vrlo je opasan. Nažalost, može nastupiti i smrt, što smo i viđali tokom epidemije 2017/18 – kaže dr Mitrović, prenosi Kurir.

Obuhvat vakcinacije MMR, dodaje doktorka, na opštini Čukarica iznosi 85 odsto, što je nedovoljno, jer samo onaj od 95 odsto i primljene obe doze, i u drugoj i u sedmoj godini života deteta, garantuju kolektivni imunitet.

– Deci starijoj od dve godine tolerišemo da ne prime MMR isključivo ako postoji apsolutna medicinska kontraindikacija, poput alergija ili neke osnovne bolesti. O svim roditeljima koji odbijaju vakcinaciju dece koja nemaju kontraindikacije podatke šaljemo sanitarnom inspektoru za Grad Beograd, ali nemamo povratnih informacija da li su kažnjeni, mada mislim da su kazne novčane. Tokom 2022. poslali smo 92 prijave i mimo toga ta deca nisu dovedena na vakcinaciju – ističe dr Mitrović i dodaje da ima roditelja koji se plaše autizma, pa čekaju sa MMR dok dete ne progovori i ne prohoda.

„Batut“ je saopštio da su zaključno sa 15. januarom morbile potvrđene kod osam osoba s teritorije Smedereva, i to kod šestoro nevakcinisane dece mlađe od dve godine, koja su hospitalizovana, osobe nepoznatog vakcinalnog statusa od 47 godina i vakcinisane od 49. Tokom vikenda bilo je sumnje na slučajeve u Ćupriji i Beogradu, ali su one odbačene. Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare