DA LI SE OSNIVA SUD ZA RUSKE RATNE ZLOČINE: U martu sastanak ministara provosuđa iz celog sveta!

Istraga o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini biće na vrhu dnevnog reda kada se ministri pravosuđa iz celog sveta sastanu u Velikoj Britaniji u martu, javlja RAdio Slobodna Evropa (PSE).

Zamenik britanskog premijera i ministar pravosuđa Dominik Rab biće domaćin sastanka u Londonu zajedno sa svojim holandskim kolegom, piše nemačka novinska agencija dpa.

Od tužitelja Međunarodnog krivičnog suda Karima Kana čuće se o radu tog suda i ulozi međunarodne zajednice u podršci njegovim istragama.

Kan trenutno istražuje optužbe da su ruski vojnici počinili ratne zločine tokom invazije na Ukrajinu, uz tvrdnje iz Kijeva da su civili pogubljeni i civili silovani tokom sukoba.

„Ruske snage bi trebale znati da ne mogu delovati nekažnjeno i podržavaćemo Ukrajinu dok pravda ne bude zadovoljena“, rekao je Rab, piše Kurir.

„Gotovo godinu dana nakon nelegalne invazije, međunarodna zajednica mora dati najsnažniju podršku Međunarodnom sudu kako bi ratni zločinci mogli odgovarati za zločine“, dodao je Rab.

Zvaničnici su naveli da bi to uključivalo pružanje praktične podrške, poput pomoći u prikupljanju informacija i razmeni dokaza o počinjenim zločinima, kao i kako pomoći žrtvama i svedocima.

„Izveštaji i slike ruskih nezakonitih i ničim neizazvanih oružanih napada na Ukrajinu su užasni. Za nas je kristalno jasno da ti zločini neće proći nekažnjeno“, rekao je sudomaćin sastanka u Londonu, holandski ministar pravosuđa Dilan Jesilgoz-Zegerijus.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare