OGLASILA SE GRADONAČELNICA NIŠA: Fabrika vode preventivno isključena, snabdevanje nije ugroženo posle incidenta kod Pirota

Fabrika vode koja se snabdeva iz Nišave isključena je iz mreže snabdevanja potrošača u Nišu nakon što je došlo do hemijskog akcidenta na pruzi između Pirota i Bele Palanke kada je jedna cisterna sa amonijakom završila u ovoj reci.

Javno komunalno preduzeće „Naisus“ saopštilo je večeras da snabdevanje građana vodom nije ugroženo.

„Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu iz izvorišta Medijana. Prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da voda u Nišavi nije kontaminirana. Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo posle islkiznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu. Snabdevanje Niša je uredno jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno . JKP „Naisus“ preduzima sve preventivne mere i obavlja kontrolu a od jutra će je kontrolisati i Institut za javno zdravlje“, naveo je niški vodovod u svom saopštenju, prenosi Kurir.

Oglasila se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

„Nije ugroženo vodosnabdevanje Niša, preventivno isključena fabrika vode. Iako prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da vodosnabdevanje Niša posle iskliznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka nije ugroženo, preventivno smo isključili fabriku vode u gradu.

Preduzimamo sve mere zaštite, redovnu i vanrednu kontrolu vode čiji će kvalitet ispitivati i Institut za javno zdravlje. Vode ima dovoljno na izvorišta i u rezervoarima. Kvalitet vode u Nišavi proverava se na svaka dva sata. Koncentracija amonijaka u vazduhu kod tunela Bancarevo prema analizama Uprave za vanredne situacije je nula“, navela je Dragana Sotirovski.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare