ZELENSKI U AMERICI PROŠAO KAO BOS PO TRNJU! Bajden mu dao, ali su Republikanci rekli šta misle o njemu! Da li Vašington to zavrće slavinu Ukrajini?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravio je u SAD kod Džozefa Bajdena kako bi zatražio dodatnu pomoć za borbu protiv Rusije, međutim u Kongresu naišao je na neprijatno iznenađenje gde ga je većina članova Republikanaca doslovce bojkotovala.

Republikanski predstavnici u američkom Kongresu bojkotovali su ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prilikom njegove posete Vašingtonu. Prema navodima tamošnjih medija, samo 86 od ukupno 213 republikanaca u Predstavničkom domu prisustvovalo je govoru Zelenskog u Kongresu. 

Oni koji nisu došli protive se davanju desetina milijardi Ukrajini bez ikakve kontrole, i to u trenutku kad je inflacija u SAD najviša u poslednjih 40 godina.

Amerika propada
Američki poreski obveznici plaćaju podršku mnogim zemljama širom sveta, a Amerika se bukvalno urušava ispred naših očiju
Mardžori Tejlor Grin

Hoće kraj rata

Zelenski, koji se u sredu uveče obratio na zajedničkoj sednici oba doma Američkog kongresa, tražio je dodatni novac za svoju zemlju. Pokušao je da ubedi kongresmene i senatore da mu je neophodno 45 milijardi dolara, koliko su demokrate predlogom zakona o budžetu planirale da daju Ukrajini sledeće godine. Međutim, republikanci kažu da neće glasati za taj zakon.

Budući da se saziv Kongresa sledeće nedelje menja nakon izbora u novembru, upravo će ta partija imati većinu u Predstavničkom domu i od nje će zavisiti da li će Kijev dobiti još novca i oružja. 

To može da bude problem za Zelenskog, jer se članovi Republikanske partije ili generalno protive ratu ili ne žele da daju silne pare bez ikakve kontrole Ukrajini kad u Americi nisu rešena goruća pitanja, poput siromašenja građana usled inflacije izazvane istim tim ratom i ogromnog priliva migranata kroz južnu granicu SAD.  

Republikanski kongresmen Voren Dejvidson nije prisustvovao govoru Zelenskog i smatra da on uopšte nije trebalo da se obrati Americi sa bine u Kongresu.

– Trebalo bi da se usredsredimo na napore da suzbijemo rat, a ne da ga širimo. A ovo šalje poruku da podržavamo širenje rata. Mislim da bi trebalo da šaljemo drugačiju poruku – kazao je Dejvidson.
Njegova koleginica Mardžori Tejlor Grin, koja je ranije predala predlog zakona o kontroli pomoći Ukrajini, nije htela ni da vidi Zelenskog.

– Američki poreski obveznici plaćaju podršku mnogim zemljama širom sveta, a Amerika se bukvalno urušava ispred naših očiju – izjavila je Tejlor Grin, dodavši da se porodice u njenom komšiluku bore sa rastućim cenama hrane dok su SAD okupirane slanjem para Ukrajini.

Ukrajincima obuka za ‘patriot’ u SAD?

Pentagon razmatra da obuku ukrajinske vojske za korišćenje PVO sistema „patriot“ sprovede u nekoj od vojnih baza u SAD.

– Vojni američki vrh trenutno raspravlja o tome da li da obuku vojnika obavi u celosti na teritoriji SAD ili da je sprovede u nekoj trećoj zemlji, odnosno u nekim od američkih vojnih baza u Evropi – rekla su dva zvaničnika ministarstva odbrane SAD za „Politiko“.
Zemlje NATO su dosad sprovodile obuku ukrajinskih snaga u zemljama Evrope, ali nijedna nije obavljena u Americi.

Predstava za narod

Istovremeno je republikanac Čip Roj opisao govor Zelenskog kao predstavu koju su demokrate priredile da bi ubedile glasače da će novih 45 milijardi dolara za Ukrajinu biti magično napravljeno ni od čega.

S druge strane, republikanka Loren Bobert prisustvovala je govoru Zelenskog, ali ga je i ona oštro kritikovala.

– Nisam čula jasno objašnjenje gde je otišlo prvih 50 milijardi dolara koje smo poslali u ime podrške Ukrajini. Neću podržati slanje dodatnih para za ovaj rat – rekla je Bobertova u video-poruci na Tviteru.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare