POZNAT ODGOVOR MOSKVE NA OGRANIČENJE CENA NAFTE: Evo šta je odlučila ruska vlada – da li svetu preti NOVI ŠOK?

Ruske vlasti su se „uopšteno saglasile“ koji će biti odgovor na gornju granicu cena nafte, koje su utvrdile zapadne zemlje, objavio je list Vedomosti u utorak a prenosi RT.

Moskva će zabraniti prodaju nafte prema ugovorima koji određuju gornju granicu cena, navodi se u izveštaju, koji se poziva na vladine izvore. Takođe, biće zabranjen izvoz u zemlje koje zahtevaju gornju cenu kao uslov u ugovorima o snabdevanju, ili ako su njihove referentne cene fiksirane na nivou gornje cene od 60 dolara po barelu.

Ukaz koji opisuje mehanizam trenutno je u fazi finalizacije u administraciji predsednika, rekli su izvori.

On stupa na snagu odmah po izdavanju i važiće do 1. jula 2023. godine, uz mogućnost produženja.

U ponedeljak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će dekret biti objavljen „u narednih nekoliko dana. ”

Dokument će takođe sadržati klauzulu koja omogućava kupcima da zaobiđu ograničenja ako dobiju odobrenje vlade. Mere se neće primenjivati na ugovore koji su zaključeni pre 5. decembra, datuma stupanja na snagu gornje granice cena. Jedan od izvora je rekao da bi konačni nacrt uredbe mogao uključiti odredbu o marginalnom popustu za rusku naftu.

Ograničenje cena uvele su EU, zemlje G7 i Australija 5. decembra. Taj mehanizam zabranjuje zapadnim kompanijama da pružaju transport, osiguranje i druge usluge tankerima koji prevoze rusku naftu, osim ako se teret ne kupi po ceni ili ispod granice cene.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare