Oni su nacionalni heroji! Porodica Gaćeša dobila četvorke i planira još dece: Ovoga puta nadamo se blizancima

Osam meseci nakon rizičnog porođaja koji se završio dolaskom četiri devojčice na svet, o svojim svakodnevnim izazovima da bebama i starijoj devojčici pruže adekvatnu pažnju, za „RTS Ordinaciju“, govorili su Marija i Đorđe Gaćeša, ponosni roditelji pet devojčica.

Kada su se odlučili da prošire porodicu, i da njihova starija ćerka Iskra dobije brata ili sestru, Marija i Đorđe Gaćeša nisu mogli ni da pretpostave da će njihova porodica postati bogatija za četiri bebe.

„S obzirom na to da imam zdravstveni problem, rešila sam da se obratim lekaru, koji je predložio da bi bilo najbolje da se uradi inseminacija. Inseminacijom je potpomognuto da ostanem u drugom stanju, ali spada u prirodne metode. To je u stvari samo obrađena semena tečnost muškarca i vraćena u jajovode“, kaže mama Marija i dodaje da su se za postupak inseminacije odlučili i zbog toga što nisu želeli da razlika između prve ćerke i drugog deteta bude velika.

„Vidiš li ti ovo tata, čestitam četvorke!“

„Kad smo otišli na prvi ultrazvuk, Marija je legla, doktorica je krenula da radi ultrazvuk. Čestitam mama, tu je jedna beba, e, čestitam još jednom, biće blizanci“, kaže tata Đorđe i dodaje da su tek na trećem ultrazvuku saznali da Marija nosi četiri bebe.

„Trudnoću sam prvo počela da vodim u Višegradskoj gde mi je i rađen postupak inseminacije, tu su mi predlagali redukciju plodova i abortus zbog broja beba. Ni u jednom trenutku nisam mogla da se odlučim za abortus jer je željena trudnoća, ne bi imalo smisla ni pred Bogom, a ne bi ni moja savest bila mirna“, ističe majka Marija Gaćeša.

„Bila sam spremana da sve četiri budu mrtvorođene, to je jedan od najvećih rizika. Od posledica koje mogu da nastanu u trudnoći, problema i komplikacija, najstrašnije bi bilo za jednu majku da joj deca budu mrtvorođena. Bila sam spremna na to, ali nisam bila spremna na abortus“, priseća se mama Marija, prenosi Telegraf.

Da bebe stignu kući čekali su dvadeset devet i sto četrdeset jedan dan.

Iris, Inda i Irina su imale po kilogram na rođenju i po 35 santimetara, Ina je imala 790 grama i 33 santimetra. Borba je bila duga i teška do samog kraja. Irini su pripisali tešku dijagnozu, Ina je rođena sa nezrelim crevima, Iris i Inda su imale krvarenje na mozgu prvog i drugog stepena. Ni u jednom trenutku ne mogu da kažem da smo bili mirni, da kažem da ćemo pozvati da će reći – Danas je sve u redu. Uvek je imalo nešto da nam se saopšti. Odlasci dva puta nedeljno da ih vidimo, skoro mesec i po dana je prošlo otkako smo ih prvi put dodirnuli“, seća se mama Marija šta je u tom periodu za njih bilo najteže.

Kako mama Marija kaže, jedna od devojčica je rođena sa teškom dijagnozom koja sa sobom nosi probleme sa motorikom, koncetracijom, ali i mogućnošću za nastanak cerebralne paralize. Tačno zdravstveno stanje devojčice neće moći da znaju do njene treće godine, a da za sada ultrazvučni pregled pokazuje da su ciste na mozgu devojčice popucale.

„Ona (Irina) je najnaprednija, ali smo se sa njom i najviše trudili. Fizioterapeut procenjuje da nam je ona u najboljem stanju od njih četiri. Trudimo se da radimo sa svima, ali nam je ona zbog te dijagnoze na prvom mestu“, objašnjava mama Marija i ističe da se trudila da zadrži sve to za sebe, da ostane hrabra mama.

Bebe začete na Svetu Petku, a rođene na Veliki petak

Da nije bilo lako ostati jak sve vreme dok je borba za živote njihovih beba trajala, mama Marija kaže da je znala da ne sme biti uznemirena, najvažnije joj je bilo da ima dovoljno mleka koje će odneti na Institut za neonatologiju.

„Ljudi koji me poznaju kažu da mi je izmuzanje postalo opsesija jer sam strogo vodila računa da to bude na tri sata. Znala sam da ako ja budem uznemirena i ako se ja budem nervirala oko svega, mleka će biti sve manje. I onda sam tako pokušavala sebe da smirujem da ostanem hrabra i mirna kako bi mleka bilo što više za njih“, objašnjava Marija.

Posebno ohrabrenje i snagu da bude jaka i nastavi dalje, kaže da je našla u molitvi, kao i da su joj odlasci u manastir Tumane pomogli da pronađe mir i spokoj u sebi.

„I dan-danas nema situacije da ne kažem hvala Svetom Zosimu i Svetom Jakovu jer mislim da su nam oni pomogli, da su zapravo oni njihovi zaštitnici, bez obzira što su rođene na Veliki petak, začete na Svetu Petku. Što im je pravi termin kada su trebale da budu rođene na Ognjenu Mariju, a došle su kući na Blagu Mariju i na Petrovdan. Sve su bili praznici, meni to daje snagu, to je dar od Boga i znam da sam uradila pravu stvar“, ponosno kaže majka Marija Gaćeša u svojoj ispovesti za RTS ordinaciju.

Porodica Gašeća planira još dvoje dece, a želja im je da dobiju bliznace dečake.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare