ISTORIJSKA POSETA: Predsednik Kine stigao u Saudijsku Arabiju, dve zemlje ojačavaju odnose, energija glavna tema razgovora

Kineski predsednik Si Đinping stigao je danas u Saudijsku Arabiju, najveću svetsku izvoznicu nafte, gde će razgovarati sa zvaničnicima regiona o energiji i ekonomskoj saradnji.

Si je stigao u Rijad, glavni grad bogate zalivske naftne monarhije, prenela je kineska državna televizija (CCTV).

Kina i Saudijska Arabija, njen glavni snabdevač nafte, izgleda hoće da ojačaju odnose u kontekstu ekonomske nesigurnosti i geopolitičkog prestrojavanja, navodi agencija Frans pres.

Ovo je Sijevo treće putovanje u inostranstvo od početka pandemije kovida-19 u 2020. i njegovo prvo putovanje u Saudijsku Arabiju od 2016. godine, piše Kurir.

Tokom trodnevnog boravka predvidjeni su bilateralni sastanci sa kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedom ben Salmanom, de fakto vodjom kraljevine, kao i prisustvovanje samitu u petak sa šest zemalja Saveta za saradnju arapskih država zaliva (GCC) i razgovori sa arapskim vodjama, javili su saudijski državni mediji.

Ovo je najveća diplomatska aktivnost izmedju Kine i arapskog sveta od formiranja Narodne Republike Kine, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Očekuje se da će energija biti glavna tema razgovora izmedju zemlje najvećeg svetskog izvoznika nafte i Kine, najvećeg uvoznika crnog zlata.

li ograničenje cene ruske nafte za izvoz na 60 dolara po barelu, sa clijem da se Moskva liši sredstava za finansiranje rata u Ukrajini, a taj potez je stvorio nove neizvesnosti na svetskom tržištu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (Opek), predvodjena Saudijskom Arabijom i njihovi saveznici predvodjeni Rusijom (Opek Plus) u nedelju su se dogovorili da zadrže ograničenje dogovoreno u oktobru o smanjenju izvoza za dva miliona barela dnevno do kraja 2023. godine.

Nije objavljen dnevni red Sijeve posete, ali je saudijski analitičar blizak vlastima rekao da očekuje da će biti potpisan jedan broj ugovora.

Pored energije razgovori bi mogli da se vode oko uključivanja kineskih firmi u mega projekte koje vodi saudijski prestolonaslednik.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare