AKO ČESTO PALITE I GASITE SIJALICU RAČUNI ZA STRUJU BIĆE VEĆI! Evo koliko troši upaljeno svetlo: Ovo je ZLATNO PRAVILO ZA UŠTEDU

Ukoliko planirate da uštedite struju, važno je da poslušate neke od proverenih trikova.

Standardna sijalica ima udarnu struju koja je veća od normalne struje. To znači da ako stalno palite i gasite svetlo, na kraju ćete potrošiti više električne energije nego ako ga ostavite upaljeno sve vreme.

Osim toga, standardne sijalice nisu energetski učinkovite. Samo oko pet posto potrošene energije koristi se za stvaranje svetlosti, ostatak se gubi kao toplota. Stoga je bolje sijalice odmah zameniti LED sijalicama. One po pravilu troše 90 posto manje energije od prvih.Uz to je i potrošnja pri paljenju manja.

Obične sijalice možete zameniti štedljivim i bilo bi dobro da punjač za telefon potpuno isključite iz struje kada telefon nije priključen jer on, bez obzira na to, troši električnu energiju.

Laptop štedi više energije

Ukoliko ste u prilici da birate između laptop i desktop računara, opredelite se za laptop jer štedi više energije.

Skrinsejveri troše skoro istu količinu struje kao i kada regularno radite na računaru pa i na to obratite pažnju. Bolje je potpuno isključiti računar ukoliko ne radite na njemu nego ga ostaviti na režimu smanjene potrošnje.

Veš mašinu je najbolje uključivati noću, kad je struja jeftina. Međutim, često puta to nije moguće. Gledajte da vam mašina bude puna i koristite kratke programe za pranje. 

Količina praška za pranje je takođe bitna stavka te nemojte preterivati, jer će veća količina praška za pranje tražiti i duže ispiranje. Ako vaša mašina ima opciju za sušenje veša, savet je da pre sušenja dobro iscentrifugirate veš pa tek onda osušite, piše Kurir.

Ako imate šporet sa ringlama raznih dimenzija, koristite uvek posudu tačnog prečnika ili bar malo većeg prečnika od ringle kako toplota ne bi skliznula i grejala okolni vazduh. Jedna ringla u proseku potroši oko 1,8 kilovat-sati za sat rada, a grejač u rerni troši od 2 – 4 kilovat-sati.

Ekspres lonac za kuvanje ubrzava proces kuvanja par puta i štedi struju. Šerpe moraju imati poklopce. Rernu ne otvarajte često da se ne bi hladila i dodatno zagrevala.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare