SPECIJALNE JEDINICE NA KOSOVU U PRIPRAVNOSTI Albanski mediji: Stiglo naređenje o povećanju broja pripadnika na Severu KiM?

Specijalne jedinice kosovske policije navodno su dobile su naređenje da povećaju broj pripadnika na severu KiM, piše „Albenijan post“.

Portal, pozivajući se na nezvanične izvore, navodi da specijalne jedinice moraju biti u pripravnosti za eventualni polazak na sever, i da će, ukoliko to bude odluka, učiniti iz baze „Belvedere“ koja se nalazi u južnoj Kosovskoj Mitrovici, prenosi Blic.

Sve ovo dešava se dok gotovo četiri sata bez prekide traje trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurija, i piosrednika iz EU, šefa diplomatije Đuzepa Borelja i izaslanika za dijalog Beogradai Prištine Miroslava Lajčaka. 

„Albenijan post“ navodi da su se specijalne jedinice na severu KiM do sada rotirale, ali da bi sada mogle skroz da se premeste. 

Takođe, pozivajući se na svoje izvore, portal navodi da je, navodno, primećeno i približavanje srpske Žandarmerije ka aministrativnoj liniji. 

Navodi se i da se ne zna tačno da li je naredba o pomeranju na sever povezana sa razgovorima u Briselu, i nemogućnošću da se postigne dogovor. 

„Albenijan post“ prenosi i navode koje je ranije danas objavio „Blic“ – da u Briselu nije došlo do dogovora jer je Beogradu ponuđeno rešenje koje je ponižavajuće.

– Rešenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum što Srbija nije mogla da prihvati. Po svemu sudeći, očekuju nas teški i neizvesni dani, posebno na severu Kosova i Metohije – rekao je izvor „Blica.

Hitan sastanak u Briselu usledio je nakon odluke da Priština počne sa naplatom kazni za vozila koja nemaju registarske oznake RKS. To je revoltiralo Srbe sa severa KiM koji su u znak protesta napustili kosovske institucije, zahtevajući povlačenje i ove odluke, ali i formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), koja je dogovorena Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare