DA LI JE ZDRAVO PITI VODU U TOKU TRENINGA? Eksperti objašnjavaju kako BOJA vašeg URINA otkriva da li ste DEHIDRIRALI 

Svakodnevno pijenje vode je neophodno za funkcionisanje vašeg tela. Ali da li je u redu piti vodu dok vežbate?
Izuzetno je važno da pijete vodu, jer dehidracija i toplotni udar mogu biti prilično ozbiljni. Ali kada je u pitanju najbolje vreme za piće vode, stučnjaci otkrivaju važne činjenice.

Da li treba da pijete vodu dok vežbate?

Met Moris, glavni trener i menadžer programiranja u Burn Boot Campu, otkriva da li je pijenje vode tokom vežbanja zdravo:

– Apsolutno – dodajući:

– Ljudsko telo je 70 odsto vode i može da ne funkcioniše ispravno bez odgovarajuće hidracije svaki dan. Pravilno hidrirana osoba će raditi bolje u teretani u poređenju sa dehidriranom osobom svaki put.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, nedovoljno pijenje vode može dovesti do mnoštva zdravstvenih problema, kao što su pregrevanje, dehidracija, kamen u bubregu i zatvor. Voda daje vašim zglobovima jastuk i podmazivanje, pomaže vam da održite normalnu telesnu temperaturu, pruža zaštitu kičmi i tkivima i pomaže vam da imate normalno pražnjenje creva i mokrenje.

Neophodno je piti pre, tokom i posle vežbanja da biste pravilno hidrirali. Američki koledž za sportsku medicinu objasnio je u pregledu:

– Pre, tokom i posle vežbanja treba konzumirati adekvatnu hranu i tečnost kako bi se održala koncentracija glukoze u krvi tokom vežbanja, maksimizirale performanse vežbanja i poboljšale vreme oporavka. Sportisti treba da budu dobro hidrirani pre vežbanja i pijte dovoljno tečnosti tokom i posle vežbanja da biste uravnotežili gubitke tečnosti.

Obratite pažnju na boju urina

Što se tiče količine vode koju treba da pijete na dnevnoj bazi, Moris objašnjava da je važno da budete sigurni da je broj unci koje pijete svaki dan jednak najmanje polovini vaše telesne težine. Međutim, imajte na umu da će se broj unci povećati na osnovu nivoa aktivnosti koji uključite.

Dobar način da utvrdite da li hranite svoje telo dovoljno vode, prema Klivlendskoj klinici, jeste da pogledate svoj urin.​ S jedne strane, ako je boja vašeg urina ili bezbojna ili svetlo žuta, to znači da ste hidrirani. S druge strane, ako je nijansa tamnije žuta  i obično je praćena retkim mokrenjem — to je ključni pokazatelj da morate početi da pijete više vode odmah.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare