Prvi raport iz Dohe: Veliko pivo 1.700 dinara, temepratura 32 stepena i nigde hlada

Još tri dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru (prvi meč igraju Ekvador i Katar u nedelju), gotovo sve reprezentacije su već na licu mesta ili pristižu iz časa u čas. U Dohi su i reporteri, novinari brojnih najvećih evropskih i svetskih medija, ali i uticajni blogeri, jutjuberi, frilenseri i influenseri, hiljade znatiželjnika i fanova – od kojih polako pristižu i prvi raporti sa mundijalskog lokaliteta.

O smeštajnim kapacitetima, kvalitetu usluge domaćina za navijače već smo pisali, a svoja iskustva sa čitaocima podelio je i novinar britanskog Bi-Bi-Sija Nesta Mekgregor koji ih je sabrao u tri glavna utiska.

Prvi je, kaže, mala prostornost čitavog mundijalskog kompleksa koji je uporedio sa veličinom nekog srednje velikog muzičkog festivala u Velikoj Britaniji. Iz perspektive izveštača to je sjajna vest jer neće morati da prelazi stotine kilometara od jednog do drugog stadiona, da juri i da se trka sa vremenom, kao, na primer, u Rusiji, ali je iz ugla navijača koji želi mnogo toga da vidi i da putuje – to jedna od negativnih stvari ovog Mundijala.

Druga zamerka novinara Bi-Bi-Sija na ono što je zatekao je neprijatna vrućina i nedostatak hlada u ovoj osunčanoj zemlji gde je trenuta temperatura 32 stepena.

– Da, ponoviću to opet, vruće je – sunce u zenitu, prži. Sve vreme puta do mesta gde će se igrati utakmice, do tog kompleksa, i nazad, neizdrživo je i neprijatno. Malo gde se može pronaći hlad. Vrelo je, zraci sunca prodiru, a beton pod nogama prži – kaže Mekgregor.

Treća stvar koja ima veze sa drugom je nedostatak hlada, tokom kratkog boravka u Dohi naišao je tek na mali broj šatora gde može potražiti zaklon od neprijatelja broj jedan u Kataru, a to je neumoljivo sunce.

Ti šatori, koliko je dosad primetio, su i jedino mesto gde se može sakriti od vreline.

I treća stvar, vrlo bitna za sve navijače, i za ostale neporedne aktere Mundijala, je točenje alkohola. Uverio se, ima ga, toči se, ali nimalo nije jeftin.

– Alkohol je dostupan ovde – pinta piva (oko pola litre, dakle veliko pivo) košta 12.5 funti (blizu 1700 dinara). Za iste pare mogu se kupiti sok, burger i čips.

Brzi obilazak mesta ostavlja utisak da ima još dosta toga da se uradi, to je makr njegov utisak, a pažnju mu je privukao i ogromni televizijski ekran čije je dimenzije uporedio sa veličinom četiri dabldeker autobusa.

Tu su, prenosi još svoja zapažanja, i zip-lajn, džinovski šahovski setovi, stoni fudbal, teren za mali fudbal, mini-golf i oko desetak interaktivnih igara u kojima navijači mogu da testiraju svoje šuteve, dodavanja ili reflekse kao golmana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare