PREDSEDNIK SRBIJE POSLE SKUPA O ENERGETICI: Srbiju čekaju teške reforme, moraćemo da se menjamo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se posle Regionalne konferencije „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“, u Palati Srbija.

– Samo zajednički možemo da obezbedimo budućnost jer nemamo svi sve, neko ima naftu, nego gas, nego više struje za izvoz leti a neko zimi… Da bismo mogli da opstanemo, imamo dovoljno gasa, nafte, struje, za funkcionisanje naših domaćinstava, moraćemo da sarađujemo. Ovo će biti novi razlog rasta, to je jedna prilika, naši zaključci su da idemo na formiranje regionalnog tržišta, da pomažemo jedni drugima – naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o energetskoj tranziciji, reformi energetike unutar Zapadnog Balkana koji mora da se menja kad je reč o energetici – posveti se diversifikaciji energetskih izvora i okretanju ka obnovljivim izvorima energije, prenosi Kurir.

Albanski premijer Edi Rama naglasio je u svom obraćanju, posle domaćina predsednika Srbije, da je prvo neverovatna prilika naći se ovde i razgovarati o ovoj temi u trenutku kada traje rat u Ukrajini i da je ovo veoma važan razgovor i tema jer smo svi mi mala tržišta i treba da se otvorimo.

Premijer BiH Zoran Telgetija je rekao da se u BiH proizvede više električne energije nego što je potrebno domaćem tržištu pa se višak izvozi. On je naglasio da su sva tamošnja postrojenja davno izgrađena i da zahtevaju modernizaciju i ogromna ulaganja posebno jer najveći deo proizvodnje struje dolazi iz termoelektrana, koje prema Zelenoj agendi EU nisu dobrodošle.

Ko su učesnici skupa

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestovavaće i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare