PREMIJERKA BRNABIĆ: Singapur pruža podršku sporazumu Srbije i ASEAN

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Singapur pruža punu podršku Srbiji da potpiše sporazum o saradnji i prijateljstvu s Asocijacijom nacija jugoistočne Azije (ASEAN), što bi za našu zemlju bilo strateški važno

Ona je istakla da je imala izuzetno dobre sastanke sa predsednicom Singapura Halimom Jakub i vršiocem dužnosti premijera, u odsustvu predsednika Vlade Li Sjenlunga, ministrom zaduženim za nacionalnu bezbednost Teo Či Henom.

Brnabić je rekla da Srbija ima podršku da, kao država koja nije deo jugostične Azije, pristupi ASEAN-u

Za to je, kaže, potrebna saglasnost država članica ASEAN-a, ali je Singapur, kako ocenjuje, jedna od najvažnijih.

Premijerka je istakla da će, po povratku iz Singapura, razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ponovnom pokretanju procedure, jer to je, kako kaže, strateški izuzetno važno za nas.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je i da se nada poseti visokih državnih zvaničnika Singapura Beogradu.

Podsetila je da je imala dobar sastanak pre mesec dana sa premijerom Singapura u Tokiju, a da se niz dobrih razgovora nastavio i sada u Singapuru, pre svega o ekonomskim temama. Sada, kako ističe, imamo i počasnog konzula u Sinapuru.

„Naravno, razgovarali smo i o tehnologiji, to je nešto što nas spaja i već sada imamo dobru konekciju i priče o tome kada će biti uzvraćena poseta Srbiji i to je nešto na čemu ćemo morati da radimo u narednom periodu“, istakla je premijerka.

Singapur ima nešto manje stanovnika od Srbije, ali ima teritoriju koja je preko 100 puta manja od Srbije. U tom smislu, premijerka kaže da Singapur veoma dobro koristi svoje resurse.

„Kada ih pitate koji je njihov najveći resurs, oni kažu, mi nemamo druge resurse osim ljudi, zato je naša strateška odluka bila od sticanja nezavisnosti, da ulažemo u ljude. Oni imaju jedan od najboljih obrazovnih sistema. Počeli su da ulažu u nove tehnologije pre 40 godina“, rekla je Brnabić, prenosi Kurir.

Srbija je, prema rečima premijerke, to počela pre šest godina i „već sada imamo dobre rezultate“.

Ona je ukazala da je strateška odluka jedne zemlje da ulaže u nauku, obrazovanje, visoke tehnologije, da ulaže u svoje ljude i ocenila da je to recept za uspeh.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare