POLJSKA MINISTARKA O INCIDENTU: Pouzdano se jedino zna da je pala nekakva raketa i da su dve osobe poginule

Poljska vlada za sada pouzdano zna samo jedno – u selo Pševodov pet kilometara od granice sa Ukrajinom pala je nekakva raketa i dve osobe su poginule, a sve ostalo se tek proverava i konsultuje sa NATO, kazala je danas ministarka Agnješka Šćigaj.

Ministarka u vladi premijera Mateuša Moravjeckog rekla je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da nema potvrde da su bile dve rakete, kako su izvestili mediji i svetske agencije na osnovu iskaza meštana u Pševodovu.

„Ta teza nije isključena ali drugu raketu nismo našli. Na sednici vlade smo se pre svega skoncentrisali na to kako da izbegnemo takav tip incidenata. Razgovarali smo o mogućim koracima koje možemo da preduzmemo kao vlada,“ rekla je Šcigaj.

Kao i premijer Moravjecki sinoć, ministarka je danas apelovala na medije da ne objavljuju nepotvrdjene vesti.

„Postavljanje hipoteza u ovoj situaciji može da ima ogromne posledice. Bolje je znati o čemu pričamo i sačekati objašnjenje iz istrage“, kazala je i dodala da je istraga medjunarodna i da su se u nju uključili i Amerikanci, prenosi Kurir.

Agencija AP obavila je sinoć pozivajući se na izvor u američkim obaveštajnim službama da su na skladište žitarica u selu Pševodov na istoku Poljske i obližnju njivu pale dve ruske rakete a kasnije je na osnovu tri izvora u američkoj administraciji ispravila da su to bile rakete ukrajinske PVO zalutale u Poljsku.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je ranije danas da je „malo verovatno“ da je raketa koja je pala u Poljsku, zemlju članicu NATO, usmrtivši dvoje ljudi, ispaljena iz Rusije ali je obećao podršku za poljsku istragu o, kako je naveo, „raketi ruske proizvodnje“.

U eksploziji kraj silosa u utorak posle podne poginuo je radnik sušare žitarica i seljak koji je dovezao kukuruz u otkup.

Zvaničnici baltičkih zemalja osudili su odmah Rusiju da je gadjala Poljsku a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poljskog predsednika Andžeja Dudu je takodje ubedjivao da je to sigurno raketa ispaljena na Poljsku iz Rusije, saopštio je noćas Duda.

Poljski predsednik nije isključio mogućnost da će Poljska danas na sastanku NATO povodom tog incidenta zatražiti da se aktivira član četiri Sporazuma NATO koji podrazumeva hitne konsultacije saveznika kada jedna članica smatra da je njena bezbednost ili teritorijalni integritet ugrožen.

Noćas je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) pozvalo ruskog ambasadora, a kako javlja danas radio RMF FM, ambasador Sergej Andrejev je samo saslušao šta ima da mu kaže šef poljske diplomatije Zbignjev Rau.

MSP Poljske je noćas saopštilo da su eksploziju izazvale rakete ruske proizvodnje koje inače koriste i ruska i ukrajinska armija.

Danas se na zahtev Poljske vanredno sastaju ambasadori NATO u Briselu a u podne ponovo poljski Savet nacionalne bezbednosti na čelu sa predsednikom Dudom i premijerom Moravjeckim.Još uvek nije jasno ni potvrdjeno da će Poljska zatražiti aktiviranje člana četiri Sporazuma NATO i da li je uopšte našla povoda za to.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare