VAŽNI SASTANCI ANE BRNABIĆ U SINGAPURU: Jedna od glavnih tema razgovora investicije u oblasti robortike i veštačke inteligencije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Singapuru sa presednikom Azijske banke za infrastrukturne projekte (AIIB) Ðinom Lićungom sa kojim je razgovarala o potencijalnim ekonomskim ulaganjima.

Premijerka je upoznala predsednika AIIB o reformama koje sprovodi Srbija i naglasila da je naša zemlja fokusirana na nova ulaganja u inovacije i razvoj.

Ovo je bila prilika da razgovaraju o saradnji u oblasti finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji koja će, kako je saopšteno iz kabineta Ane Brnabić, u budućnosti realizovati zajedno. Premijerka je istakla da je ponosna što je Srbija član Azijske banke za infrastrukturne investicije.

Banka je inače počela sa radom 2016. godine, zamišljena je kao regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio veliki broj članica van Azije. Rezolucijom Odbora guvernera AIIB Srbiji je u decembru 2018. godine odobren prijem u članstvo.

Brnabić se danas u Singapuru sastala i sa Markom Reibortom, predsednikom kompanije „Boston Dajnamiks“, najpoznatijom svetskom kompanijom za robotiku.

Reibort je u cilju napretka u oblasti veštačke inteligencije najavio osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju što omogućava potencijalnu saradnju sa AI institutom i naučnicima u Srbiji.

Brnabić i Reibort su razgovarali i o otvaranju ogranka za istraživanje i razvoj u Srbiji.Premijerka Brnabić je Reiborta upoznala sa reformama koje sprovodi Srbija i to pre svega u oblasti obrazovanja i digitalizacije. Naglasila je da samo ulaganjem u te oblasti Srbija može da promeni svoju budućnost.

Istakla je i da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji i podsetila da je naša zemlja u proteklih deset godina mnogo toga uradila po pitanju veštačke inteligencije, biotehnologije i blokčejn tehnologije. Napomenula je da je neophodno i dalje nastavljati sa ulaganjem u IT sektor.

Veštačka inteligencija bila je u fokusu i sastanka premijerke i delegacije državne kompanije iz Singapura „Temasek“ koja upravlja sa više od 450 milijardi dolara u oblastima VI i blokčejn tehnologija. Predstavnici kompanije „Temasek“ pohvalili su napredak Srbije u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije i prepoznali mogućnost u saradnji u primeni veštačke inteligencije u javnom sektoru kao i investicijama u ovoj oblasti u Srbiji, saopštila je premijerka Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije, podsetimo, nalazi se u dvodnevnoj radnoj poseti Singapuru.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare