NEDELJA KOJA ĆE ODREDITI SUDBINU KOSOVA Sve je u rukama Zapada: Ili će urazumiti Kurtija ili će stvar izmaći kontroli 

Situacija na Kosovu i Metohiji poslednjih nedelja eskalirala je zbog jednostranih poteza Aljbina Kurtija i njegove Vlade. Prvi čovek kosovskih vlasti za svoje odluke nema podršku Zapada, naprotiv, ali ključ rešenja se ne krije u Prištini, već u Vašingtonu i Briselu. Jer, ako SAD i EU ne mogu da obuzdaju Kurtija i nateraju ga da povuče planirane kazne odredbe za odbijanje preregistracije, postavlja se pitanje kako će ga naterati da pristane na mnogo krupnije ustupke koje vode ka konačnom rešenju.

Kurti ne odustaje od ideje da od 21. novembra uvede novčane kazne od 150 evra za svakog ko ne preregistruje svoje vozilo, a sledeća nedelja možda bi mogla da bude odlučujuća za dalju sudbinu Kosova: Ili će Kurti biti nateran da povuče ručnu ili će stvari izmaći kontroli , a varnice prerasti u sukobe . Analitičari za „Blic“ ističu da je trenutno sve u rukama Zapada i čude se zbog čega se stiglo do ovolikih tenzija?!

Kurti hoće na silu sve

Od kako je pre godinu i po dana došao po drugi put na vlast u Prištini, Kurti čini sve kako bi makar na silu ostvario kosovsku državnost. U dijalogu Beograda i Prištine praktično ne učestvuje jer želi samo da razgovara o međusobnom priznanju, letos je pretio ukidanjem srpskih dokumenata na Kosovu da bi od 1. novembra uveo opomene za sve vlasnike vozila koji nemaju RKS tablice.

Zbog toga su svi Srbi demonstrativno napustili prištinske institucije i na taj način bezbednosna situacija na severu Kosova postala je najrizičnija u poslednjoj deceniji.

Kurtiju ni to nije bilo dovoljno pa sada preti da će 21. novembra kazniti sa po 150 evra svakog vlasnika vozila koji nije izvršio preregistraciju. Zanimljivo, Kurti sve to radi iako nema otvorenu podršku Zapada za te poteze.

Šta više, zapadni zvaničnici listom pozivaju vladu u Prištini da odloži rok za preregistraciju vozila za 10 meseci i da počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) koja je dogovorena pre skoro deset godina sporazumom u Briselu.

Savetnik Blinkena kritikovao Kurtijevu vladu

Koliko Kurti vuče poteze na svoju ruku može se zaključiti i iz izjave Dereka Šolea, specijalnog savetnika američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je nakon prošlonedeljnog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kritikovao ponašanje Prištine.

– Razmenili smo naše razočarenje odlukom Kosova da ne odlaže režim registarskih tablica, razgovarali o našoj posvećenosti da smanjimo tenzije, obezbedimo napredak u dijalogu sa EU, normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i unapredimo evrointegracije Srbije – napisao je Šole.

Američki zvaničnik se zbog toga našao na meti lavine besa kosovskih Albanaca od kojih je jedan čak konstatovao da je „SAD ponovo na pogrešnoj strani politike“?!

Otkazan put dvoje kosovskih ministara u SAD

Da su odnosi Vašingtona i Prištine zahladneli u poslednje vreme svedoči i činjenica da je SAD otkazao posete kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje i ministarke pravde Aljbuljene Hadžiju. 

Prema pojedinim informacijama, tokom te posete dvoje kosovskih ministara trebalo je da potpišu nekoliko sporazuma sa SAD koji su podrazumevali i finansijske benefite.

Hovenijer: Nije vreme za posete SAD-u

Zbog čega kosovski ministri nisu otputovali u SAD pokušao je da objasni američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer koji je rekao da „posle dešavanja na severu Kosova nije vreme da kosovski ministri putuju u SAD na sastanke“.

– Naše je mišljenje da bismo morali da se fokusiramo na ovu krizu – apostrofirao je američki ambasador.

Hovenijer je izneo i jasan stav SAD-a u vezi sa svim što se događa na KiM i zatražio od prištinske vlade da ne nastavi sa kaznama, da produži važenje tablica za punih deset meseci i da hitno počne pregovore o ZSO.

Slično ponavljaju i gotovo svi evropski zvaničnici, ali Kurti se i dalje bezobzirno ponaša.

Vreme da Zapad uspešno pritisne Kurtija i spreči potpunu dramatizaciju situacije na Kosovu polako ističe jer je za sedam dana 21. novembar za kad je prištinska vlada najavila da će početi da kažnjava sa po 150 evra vlasnike vozila koji nemaju RKS tablice.

Popov: Zbog čega se došlo u ovu situaciju?!

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov istiće za „Blic“ da mu nije jasno zbog čega se uopšte došlo do trenutne situacije na KiM.

– Mislim da je sve u rukama Zapada. Uveren sam da je Zapad ranije mogao da napravi veći pritisak na Kurtija kako bi produžio rok za preregistraciju. To se nije dogodilo, Srbi su izašli iz institucija, a predsednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je čak izbore za četiri severne opštine što je još jedna provokacija i dodatni razlog za sukobe – podvlači Popov.

Kako kaže, ukoliko se do 21. novembra ništa ne promeni, situacija će sigurno eskalirati.

– Ako prištinska vlada počne novčano da kažnjava Srbe sigurno će doći do postavljanja barikada na severu Kosova, a posle ko zna šta bi sve moglo da se dogodi. Ne znam uopšte zbog čega stvari idu u tom pravcu i to u trenutku kada imamo već rat u Ukrajini? Čudno mi da je Zapad dopustio da situacija ovoliko izmakne kontroli, a želi da se pregovara o Šolc-Makronovom planu za kosovsko pitanje. Kako da se o tome razgovara kada su ovolike tenzije – pita se Popov.

Naš sagovornik apostrofira da Zapad na više načina može da pritisne vlast u Prištini.

– Može Kurtiju da zapreti da će ostati bez podrške Zapada za kosovsku nezavisnost i bez finansijske pomoći, ali i vizne liberalizacije – zaključuje Popov.

Rašeta: Zapad ima širu sliku u glavi

I istraživač iz organizacije „Novi treći put“ Dragoslav Rašeta deli mišljenje da je „situacija na Kosovu izuzetno kompleksna“.

– Sve zavisi od Vašingtona i Brisela, o tome koliko će oni uticati na odluku o odlaganju roka za preregistraciju vozila. Mislim da nijednoj strani ne odgovara da u kontekstu rata u Ukrajini podižu sad tenzije i izazivaju otvorene sukobe. Nadam se racionalnijem ponašanju obe strane – podvlači Rašeta.

Kako kaže, postoje otvorene naredbe sa Zapada Prištini da spusti tenzije.

– Videli smo izjave i američkog ambasador u Prištini i iz Berlina, Brisela, EU. Svi insistiraju na tome da se odloži rok za preregistraciju vozila i krene sa fomiranjem ZSO. Verovatno Zapad ne bi na tome insistirao da nema u vidu širu sliku i Sporazum o normalizaciji odnosa. Ove nedelje če sigurno biti još sastanaka pa ćemo videti kako će se situacija dalje odvijati – naglašava Rašeta.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare