EVROPSKA KOMISIJA: Čekamo do ponedeljka da Beograd i Priština nađu rešenje za tablice

Evropska komisija je danas izrazila nadu da će se „primereno rešenje“ za spor oko preregistracije automobilskih tablica pre isteka roka u ponedeljak naći kroz pregovore Beograda i Prištine.

Kako je, na pitanje agencije Beta, izjavio portparol Evropske komisije Erik Mamer, Beograd i Priština, uz posredovanje izaslanika EU Miroslava Lajčaka, „treba da nađu primereno rešenje“.

Mamer je ukazao na to da je predsednica EK Ursula fon der Lajen juče u Prištini „pozvala obe strane da nastave da pregovaraju u okviru tekućeg dijaloga“ i time odgovorio na pitanje Bete kako EK i Evropska unija gledaju na to da su vlasti tzv. Kosova odbile poziv EU i SAD da rok za preregistraciju produže za još 10 meseci.

Beta je zatražila i odgovor zvaničnika EK na to da li bi ponuda srpskog predsednika Aleksandra Vučića da se prihvati kompromisno rešenje za oznake na tablicama i umesto obeležja „RKS“, što Beograd i kosovski Srbi vide kao pokušaj da se nametne znak nepriznate kosovske države, postavi statusno neutralno obeležje „KS“.

Portparolka u EK Nabila Masrali je na to uzvratila da „ima još tri dana“ do isteka roka koji su postavile vlasti u Prištini, istakavši da je stav EU da se „treba nadati rešenju“.

Nabila Masrali je navela i da je „stav Unije jasan, nije se promenio, i čekaćemo s reagovanjem pre no što istekne rok“.

Ona je podsetila i na prethodne izjave portparola u EK Petera Stana koji je juče naglasio da je „od najvećeg značaja da se spreči sve što vodi daljem zaoštravanju ;…a nužno je da se u duhu kopromisa nadju rešenja za sva otvorena pitanja“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare