PRIŠTINA DOBILA VELIKU PACKU IZ VAŠINGTONA! Kurti ostaje bez podrške SAD?!

Takozvani premijer lažne države ‘Kosovo’ Aljbin Kurti, prema svemu sudeći, polako ostaje bez političke podrške Sjedinjenih Američkih Država!?

Ovo najavljuje američki senator Ron Džonson, koji kaže da je Aljbin Kurti uveren da ima bezrezervnu podršku Vašingtona i da Amerika mrzi Srbe, a to nije istina. Ova politička packa Kurtiju, treba napomenuti, dolazi neposredno uoči 31. oktobra, kada ističe rok koji je Priština postavila Srbima na Kosovu i Metohiju da preregistruju svoja vozila i prihvate takozvane ‘RKS’ tablice!

Glasovi razuma

Dobro je da se čuju glasovi poput Grenelovog i Džonsonovog zato što će američkom establišmentu biti pune ruke posla posle izbora – pogotovo ako republikanci osvoje većinu u oba doma Kongresa

Aleksandar Pavić, politikolog

Politička štetočina

Prema rečima američkog senatora, Kurti je jako nesmotren ako misli da mu Amerikanci dozvoljavaju da sve radi kako želi. 

– Kurti operiše pod pretpostavkom da Albanci na Kosovu imaju bezrezervnu podršku Amerike i da Amerika ne voli Srbe, što njemu dozvoljava da radi šta god hoće. Međutim, to nije tako – naglašava Džonson, a prenosi Srpski radio Čikago. 

Sličan stav ima i Ričard Grenel, bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, koji kaže i da je vreme da Aljbin Kurti i aktuelna prištinska vlast ‘odu iz politike jer nijedan dogovor nisu ispunili’.

Moj ugao

MILOŠ GARIĆ ‘KOSOVO ONLAJN’

Kurti je do sada uradio sve što je mogao kako bi čelnim ljudima SAD stavio do znanja da je uzaludno da od njega očekuju bilo šta normalno.

– Znam da mogu izazvati probleme ovom izjavom, ali ću biti iskren. Kurti i aktuelne prištinske vlasti ne ispunjavaju ništa što je dogovoreno i moraju da odu sa političke scene. Srbi u senatoru Ronu Džonsonu imaju velikog saveznika i ne mogu zamisliti Senat bez njega. Senator Džonson je bio jedini koji je prisustvovao potpisivanju Vašingtonskog sporazuma u trenucima teških pregovora – ističe Grenel.

Kurti se i dalje batrga: Nema odlaganja roka za registracije

Premijer lažne države ‘Kosovo’ Aljbin Kurti rekao je juče da neće biti dodatnog roka za Srbe na severu pokrajine da svoje automobile preregistruju na ‘RKS’ tablice iako su to od njega tražili i SAD, države članice Kvinte i EU.

– Odluku smo već jednom odložili za mesec dana. Poslednji datum je 31. oktobar, do kada svi građani Kosova koji imaju vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu imaju priliku da ih preregistruju – poručio je Kurti.

Komentarišući sve ove navode, bivši šef Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković kaze da Kurti jeste politička štetočina za sve građane na Kosovu i Metohiji.

– Kurti se protivi Briselskom sporazumu, ali i činjenici da ‘Otvoreni Balkan’ i ekonomsko povezivanje vode sigurnom miru na Zapadnom Balkanu. On stalno izaziva incidente i provocira Srba, krijući se iza onih zemalja koje su priznale lažnu državu, pa tako i aktuelnu administraciju u SAD. Kurti jeste politička štetočina, ne samo za Srbe na KiM već i za Albance i mir i ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana – upozorava Anđelković.

Dobra vest

Politikolog Aleksandar Pavić, na drugoj strani, uveren je da se politika SAD prema Prištini neće promeniti, bar dok ne dođe do smene američke vlasti.

Istraživanje: Dve trećine Srba na severu Kosova spremne na proteste

Nevladina organizacija ‘Humani centar Mitrovica’ iz Severne Mitrovice objavila je istraživanje čiji je uzorak bio 150 ljudi, prema kojem dve trećine ispitanika tvrde da su spremne na proteste zbog nasilne preregistracije vozila.

– Blizu dve trećine ispitanika istaklo je da je spremno da učestvuje na protestima i u građanskoj neposlušnosti ako dođe do oduzimanja vozila. Čak 45 odsto građana reklo je da će učestvovati u protestima, 23 odsto ističe da će učestvovati u građanskoj neposlušnosti, dok 17 odsto kaže da neće učiniti ništa. Blizu 15 odsto ispitanika izjavilo je da će u slučaju zaplene vozila napustiti Kosovo – rekao je istraživač Veroljub Petronić.

– Grenel i Džonson jesu republikanci, a na vlasti su trenutno demokrate i ‘duboka država’ koja je stvorila lažnu državu ‘Kosovo’. Pre neki dan je državni sekretar SAD Entoni Blinken dao punu podršku Prištini. Dakle, ne treba očekivati promenu američke politike na Kosovu dokle god je demokrate kontrolišu. Međutim, dobro je da se čuju glasovi poput Grenelovog i Džonsonovog zato što će američkom establišmentu biti pune ruke posla posle izbora, pogotovo ako republikanci osvoje većinu u oba doma Kongresa. Tada će postojati veće šanse za neke promene – zaključuje Pavić. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare