ZELENSKI TRAŽI 750 MILIJARDI DOLARA ZA OBNOVU UKRAJINE, bezmalo dva puta više od procena Svetske banke! 17 milijardi, kaže, potrebno mu je odmah!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži 750 milijardi dolara za obnovu ratom razorene zemlje, što je oko dva puta više od 349 milijardi, na koliko je Svetska banka procenila štetu

Od te sume Kijev zahteva da mu 17 milijardi dolara bude isplaćeno odmah, a za popunjavanje budžeta mesečno očekuje još pet milijardi dolara – od Nemačke 500 miliona, a od cele EU bar dve milijarde 

Obnova Ukrajine bila je tema jučerašnje konferencije održane u Berlinu, čiji su domaćini bili nemački premijer Olaf Šolc i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a prisustvovali su joj i drugi evropski zvaničnici i predstavnici velikih kompanija.

Visoka cena rata

Šef vlade u Kijevu Denis Šmigalj, koji je bio na konferenciji, rekao je da je njegovoj zemlji potrebno 750 milijardi dolara za obnovu. On, međutim, nije obrazložio kako je šteta procenjena, niti je ulazio u detalje o razmerama uništenja.

– Rat je Ukrajinu koštao hiljade života i uništenih domova, bolnica, škola, kao i fabrika – izjavio je Šmigalj, čija je zemlja ušla u deveti mesec rata.

Prisutnima na konferenciji obratio se i Zelenski, ali iz Kijeva, preko video-linka. On je kazao da su ruske rakete i dronovi iranske proizvodnje uništili više od trećine energetske infrastrukture Ukrajine. 

– Rusija uništava sve kako bi nam otežala da preživimo zimu, kako EU ne bi mogla da integriše naš ekonomski potencijal što je duže moguće – istakao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, u evropskom je interesu da pomogne Ukrajini da se oporavi od rata.

– Svi vi sigurno znate šta možemo da ponudimo – Ukrajinu koja garantuje da ruski revanšizam neće razbiti naš evropski dom – istakao je Zelenski.

Odgovarajući na zabrinutost zvaničnika širom Evrope da bi pomoć za rekonstrukciju Ukrajine mogla da bude ukradena zbog visoke stope korupcije u toj zemlji, Zelenski je rekao da će tri četvrtine članova borda fonda za obnovu biti iz zemalja donatora.

– Nemamo vremena za gubljenje. Razmera uništenja je neverovatna. Za brzi plan obnove potrebno je ukupno 17 milijardi dolara odmah – rekao je Zelenski.

S druge strane, Ursula fon der Lajen izjavila je da je Svetska banka procenila štetu u Ukrajini na 349 milijardi dolara.

– Međunarodna zajednica ne sme da rasipa vreme, već mora odmah da pomogne Ukrajini da brzo obnovi zemlju. Nema vremena za gubljenje, jer je Ukrajina pretrpela ogromno razaranje. Evropska unija je spremna da koordinira mere za rekonstrukciju preko sekretarijata Evropske komisije – kazala je Fon der Lajenova.

Ona je ukazala na to da je nužno što skorije uspostavljanje međunarodne saradnje radi pomoći u obnovi Ukrajine, najbolje pre kraja ove ili početkom iduće godine.

Očekivanja od Nemaca

Osim toga, Međunarodni monetarni fond (MMF) procenio je da će sledeće godine Kijevu za popunjavanje budžeta mesečno trebati tri milijarde dolara, i to u najboljem slučaju, dok je realnije da će biti potrebno pet milijardi.

Stoga, ekonomski savetnik predsednika Ukrajine Aleksandar Rodnjanski očekuje veliku pomoć EU, a posebno Nemačke.

– Svakog meseca nam je potrebno četiri do pet milijardi dolara za naš budžet. Mislimo da bi Nemačka mogla preuzeti pola milijarde dolara na sebe. Od EU Ukrajina očekuje ukupno oko dve milijarde dolara mesečno – naglasio je Rodnjanski i dodao da država mora da funkcioniše i penzije moraju biti isplaćene.

Štajnmajer posetio Ukrajinu, morao u sklonište

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer juče je posetio Ukrajinu nakon što je njegov put prošle nedelje otkazan i nakon što je Kijev u aprilu odbio njegovu posetu. On se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a tokom posete regionu Černigova sat vremena je proveo u skloništu jer se oglasila sirena za vazdušnu opasnost.
– Nemačka će nastaviti da pruža Ukrajini ekonomsku, političku i vojnu pomoć, uključujući pomoć u obnavljanju uništene infrastrukture. Sada je najvažnije da Berlin pomogne Ukrajini u zaštiti od vazdušnih napada koliko je god to moguće – rekao je Štajnmajer.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare