NATO U PONEDELJAK POKREĆE NUKLEARNU VOJNU VEŽBU: Učestvuje 14 zemalja i 60 letelica! Iz SAD u Belgiju stižu i bombarderi B-52! 

Vazduhoplovne snage iz celog NATO pakta će od ponedeljka 17. pa sve do 30. oktobra 2022. vežbati sposobnosti nuklearnog odvraćanja i zaštiti članica alijanse od pretnji.

Na ovoj vežbi učestovovaće desetine aviona koji će svakodnevno letelti iznad severozapadne Evrope. Kako je saopštio NATO vežba je rutinska i periodično se održava. U Severnoatalnskoj alijanski napominju da ova vežba nije povezana sa nikakvim aktuelnim svetskim događajima (misli se pre svega na rat u Ukrajini, konstantu pretnju nueklarnim oružjem i povišenim tenzijama između SAD i Rusije).

Kako NATO u svom saopštenju navodi u vežbi „Steadfast Noon” (Postojano popodne) učestvuje 14 zemalja i do 60 aviona različitih tipova, uključujući borbene avione četvrte i pete generacije, kao i izviđačke letelice i avio- tankere.

Kao i prethodnih godina, učestvovaće američki bombarderi dugog dometa B-52 ove godine će leteti iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti.

Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije, koja je domaćin vežbe, kao i iznad Severnog mora i Ujedinjenog Kraljevstva. Ne koristi se pravo oružje, saopštila je Alijansa

Svake godine domaćin „Steadfast Noon“ je drugačiji NATO saveznik.

„Ova vežba pomaže da se osigura da nuklearno sredstvo odvraćanja Alijanse ostane bezbedno i efikasno“, rekla je portparol NATO-a Oana Lungesku.

Novi strateški koncept NATO-a, koji su lideri saveznika usvojili na samitu u Madridu u junu, jasno pokazuje da je „osnovna svrha nuklearnih sposobnosti NATO-a očuvanje mira, sprečavanje prinude i odvraćanje agresije“.

U njemu se naglašava da će „sve dok postoji nuklearno oružje, NATO ostati nuklearni savez.

Cilj NATO-a je bezbedniji svet za sve nastojimo da stvorimo bezbednosno okruženje za svet bez nuklearnog oružja.“

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare