FILM PLAVUŠA OBLATIO NAJSJAJNIJU ZVEZDU U ISTORIJI HOLIVUDA: Trojke, abortusi i neuspele trudnoće samo su DELIĆ onog što nas čeka!/VIDEO/

Film “Plavuša” (Blonde), koji je napisao i režirao Endru Dominik, zasnovan na bestseler romanu Džojs Kerol Outs iz 2000. godine o Merilin Monro, od danas je dostupan na Netfliksu, nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu. Ovo je priča o tome ko je bila Merilin Monro.

Na naslovnoj strani “Los Anđeles Tajmsa” od 6. avgusta 1962. pisalo je…

– Merilin Monro, problematična lepotica koja nije uspela da pronađe sreću kao najsjajnija zvezda Holivuda, otkrivena je mrtva u svom domu u Brentvudu od očiglednog predoziranja tabletama za spavanje.

Više od 60 godina nakon njene smrti u 36. godini, „seksi plavuša“ je veća senzacija nego što je ikada bila, piše “Vašington Post”.

Dugovečnost je delimično podstaknuta bizarnim spekulacijama da je glumica ubijena, sa osumnjičenima u rasponu od Kenedijevih i CIA-e do vođe sindikata Džimija Hofe i mafije. Ali uglavnom seksualna privlačnost Merilin Monro ima trajnu komercijalnu privlačnost, kao što je prikazano naslovom iz 1973. u časopisu “Ithaca Journal”: „MM: Još uvek zarađuje“.

Samo ove godine, portret na svili Endija Vorhola „Shot Sage Blue Marilyn“ prodat je za više od 195 miliona dolara na Kristiju, što je rekord za umetničko delo iz 20. veka prodato na aukciji. Najbliži ekvivalent Merilin fenomenu je divljenje britanskoj princezi Dajani 25 godina nakon što je stradala u saobraćajnoj nesreći.

Merilin nikada nije bila nominovana za Oskara, ali je bila najpoznatija glumica na svetu. Odrasla je kao Norma Džin Mortenson (i kasnije Norma Džin Bejker) u sirotištima i hraniteljskim domovima u oblasti Los Anđelesa. Napustila je srednju školu i ubrzo postala foto-model, prvo kao brineta, a zatim kao plavuša. Godine 1946, sa 20 godina, potpisala je filmski ugovor sa kompanijom 20th Century Fox, koja joj je promenila ime u Merilin Monro. (Monro je bilo devojačko prezime njene majke, koja je bila u mentalnoj ustanovi).

Do 1953. godine, glumica sa oblinama je bila svetski seks simbol, glumeći u muzičkim komedijama „Muškarci više vole plavuše“ i „Kako se udati za milionera“. Već su mnogi unovčili njenu slavu. U decembru 1953. Hju Hefner je objavio svoj prvi časopis Plejboj sa fotografijom Merilin Monro na naslovnoj strani i kalendarskom fotografijom gole Merilin naspram crvene somotne zavese.

Hefner je fotografu platio 500 dolara za fotografiju, što je oko 5.500 dolara danas. Ona nije plaćena ništa.

– Nikada nisam dobila čak ni zahvalnost od svih onih koji su zaradili milione na goloj Merilin fotografiji – rekla je ona, prema knjizi „Merilin: Njen život sopstvenim rečima“ iz 1995. godine, fotografa Džordža Barisa.

Njen privatni život je bio manje uspešan. Godine 1942, sa 16 godina, udala se za dečaka iz susedstva; razveli su se četiri godine kasnije. Godine 1954. udala se za penzionisanu zvezdu Njujork Jenkisa Džoa Di Mađa i razvela se od njega devet meseci kasnije. Njen brak sa dramskim piscem Arturom Milerom iz 1956. završio se razvodom 1961. godine.

Te godine, Merilin se zaljubila u novog predsednika Džona F. Kenedija, a osećaj je bio obostran. Prema brojnim biografijama, zajedno su proveli noć u Palm Springsu u Kaliforniji, domu pevača Binga Krosbija. U maju 1962. godine, glumica je napravila senzaciju u Medison Skver Gardenu kada je čežnjivo otpevala pesmu „Srećan rođendan“ Kenediju dok je nosila tako usku haljinu da je morala da se prišije.

– Sada mogu da se povučem iz politike – rekao je JFK.

Početkom 1962. Monro je počela da uzima lekove na recept kako bi se izborila sa anksioznošću. U junu, 20th Century Fox ju je suspendovao sa snimanja filma „Something’s Got to Give“ nakon što je stalno izostajala sa snimanja. Ostala je povučena u svojoj kući u španskom stilu u delu Brentvuda u Los Anđelesu. Tamo je, u rano jutro 5. avgusta, njen psihijatar pronašao mrtvu glumicu „golu, kako leži licem nadole na svom krevetu držeći telefonsku slušalicu u ruci“, praznu bočicu od tableta u blizini, piše “Los Anđeles tajms”. Okružni mrtvozornik je ocenio da je njena smrt „verovatno samoubistvo“.

Monro je sahranjena u kripti u Memorijalnom parku Vestvud Vilidž u Los Anđelesu. Ali njena legenda je nastavila da živi. Godine 1973. “Newsday” je izvestio o „ponovnom porastu interesovanja“ za Merilin. „Do sredine oktobra police robnih kuća i suvenirnica širom zemlje biće opskrbljene slagalicama Merilin Monro“, kartama za igru, datumima i kalendarima, piše “Newsday”, dodajući: „Iz Pariza je stigla vest da je „stil Merilin Monro ‘ — uske suknje, uski džemperi, visoke potpetice — ponovo u modi. Njen bivši publicista je rekao: „Svako ko može da zaradi na sećanju na Merilin pokušava to da uradi.”

Svi, od njene domaćice do romanopisca Normana Mejlera, pisali su knjige o zvezdi. U svojoj najprodavaniji knjizi iz 1973. godine, „Marilyn: A Biography“, Mejler je uključio ranije objavljene tvrdnje da je Monro imala aferu sa oženjenim državnim tužiocem Robertom F. Kenedijem i da ju je ubila CIA. U TV intervjuu sa Majkom Volasom, Mejler je priznao da ne veruje u spekulacije, ali ih je uključio da bi prodao knjige jer mu je „veoma potreban novac“.

O Merilin je snimljeno više od deset filmova. Netfliks promoviše svoj novi film „Plavuša“, sa Anom de Armas u glavnoj ulozi, kao „hrabro ponovo zamišljen izmišljeni portret“ holivudske legende. Film ima ocenu NC-17 zbog eksplicitnog „seksualnog sadržaja“.

Endru Dominik je australijski filmski reditelj rođen na Novom Zelandu koji stoji iza dela kao što je “Ubistvo Džesija Džejmsa” i “Čopera”, trilera zasnovanog na životu australijskog serijskog ubice poznatog po tome što je ubacio čoveka u mešalicu za cement i ubedio drugog zatvorenika. da mu odseče uši. Stoga nije strašno iznenađujuće što njegova najnoviji film zumira jezive aspekte biografije Merilin Monro.

Svako ko traži magiju i glamur Holivuda iz sredine veka – recimo, studijskih kantina u kojima su rukovodioci sisali cigarete i večerali salate – naći će nešto drugačiji redosled u Dominikovom mračnom tumačenju, piše “Gardijan”. Obožavaoci Merilin koji žele da steknu bolji doživljaj žene koja stoji iza mita biće podjednako razočarani. Pored energetskog deficita, postoji i nedostatak složenosti i ideja u ovoj preopterećenoj produkciji.

Gledaoci dobijaju vinjete u vezi sa nasilnom i mentalno bolesnom majkom Norme Džin (neverovatna Džulijen Nikolson), stalne ljubavne trojke sa dva glumca koji izgledaju kao modeli Kalvina Klajna iz 90-ih koji su uključivali javne prizore žestokog petinga, brojni abortusi i neuspele trudnoće. I da, u filmu postoji fetus koji govori. Spas za “Plavušu” je njena zvezda Ana de Armas, čija je harizma nezadrživa i čija je sličnost sa originalnom seks bombom neopisiva. Njene jastučaste usne i smeđe oči savršeno odražavaju Merilin.

Šest decenija nakon njene smrti, njen imidž i dalje ima velike prihode. Ipak, Merilin iz stvarnog života ostaje misteriozna. U knjizi fotografa Barisa, citira se kako je dva meseca pre smrti rekla – Ja nisam devojka iz komšiluka – nisam dobrica – ali mislim da sam ljudsko biće. Što se mene tiče, sada je najsrećnije vreme u mom životu. Postoji budućnost i jedva čekam da dođem do nje. Trebalo bi da bude zanimljivo.”

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare