OGLASILI SE organizatori Evroprajda: „PARADE ĆE BITI, vidimo se ispred Skupštine“

Organizatori Evroprajda najavili su danas da će ta manifestacija ipak biti održana prema planu, i pozvali učesnike da se 17. septembra, za kad je planirana šetnja ulicama Beograda, okupe ispred Narodne Skupštine.

To je objavio Marko Mihailović, direktor „Beograd Prajda“ i jedan od organizatora, uz objašnjenje da država ne može da otkaže Evroprajd, već da može samo da pokuša da ga zabrani.

– Država „EuroPride“ ne može da otkaže – može samo da proba da ga zabrani, što bi bilo jasno kršenje Ustava kao i presuda Ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011, 12, 13. godine proglašavaju neustavnim. Prajd se održava po planu 17.09. u 17h ispred Narodne Skupštine! – napisao je Mihailović.

Istu poruku danas je poslao i koordinator te manifestacije Goran Miletić, uz objašnjenje da odluku o zabrani Evroprajda mogu da donesu samo oraganizatori, a oni takvu odluku neće doneti.

– Jedino šta može da se desi, jeste da policija zabrani šetnju iz nekog od četiri razloga. Međutim ovakva hipotetička odluka bi bila protivna Ustavu i Ustavni sud je sve ranije zabrane koje su bile slične proglasio protiustavnim, tako da bi i ova zabrana bila protivustavni čin – istakao je Miletić.

Napomenuo je da se nijedan dodađaj koji se dešava tokom Europrajda u zatvorenom prostoru se ne može zabraniti.

– Ukoliko bismo dobili formalnu odluku koju očekujemo, organizatori Evroprajda bi se žalili sudu, i nadležni sud bi morao da odluči o našoj žalbi – poručio je Miletić, prenosi Blic.

Garina: Nije i neće biti otkazan

Predsednica Evropskog udruženja organizatora ponosa Kristine Garina saopštila je danas da Europrajd nije i neće biti otkazan i da je svaki pokušaj zabrane tog događaja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

– Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić ne može da otkaže tuđi dogadjaj. Evroprajd nije otkazan i neće biti otkazan. Tokom procesa nadmetanja za Evroprajd 2022, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala je punu podršku Vlade Srbije za Evroprajd u Beogradu i očekujemo da će to obećanje biti ispoštovano – navela je Garina.

Ona je rekla da je pravo na održavanje Prajda, prema Evropskom sudu za ljudska prava, osnovno ljudsko pravo.

– Svaki pokušaj ‘zabrane’ Prajda predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Saveta Evrope – podseća Garina.

Ona je rekla da Evroprajd u Beogradu neće biti otkazan i da će okupiti hiljade LGBTI+ osoba iz cele Evrope sa LGBTI+ osobama iz Srbije i šireg zapadnog Balkana.

„Vlada će obrazložiti zašto“

Njih dvojica su se oglasili nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja u Predsedništvu najavio da će Evroprajd biti otkazan.

Pojasnio je da je ta odluka doneta u dogovoru sa Anom Brnabić i drugim predstavnicima Vlade, i da će biti detaljno obrazložena, „sve to u skladu sa zakonom“.

– U dogovoru sa većinom članova Vlade i predsednicom Vlade, oni će obrazložiti to zašto, biće odložena ili otkazana Parada ponosa zakazana za septembar mesec. I to ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo Otvoreni Balkan i krizu na KiM koja neće prestati do 30. oktobra, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica – kazao je Vučić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare