BEZ TREĆE DOZE NEĆEMO MOĆI DA PUTUJEMO?! Vakcinisani pre sedam i više meseci će imati CRVENI STATUS!

Građani kojima je od revakcinacije prošlo više od šest meseci, a nisu primili treću buster dozu vakcine protiv kovida 19 mogu imati probleme prilikom putovanja u inostranstvo. Naime, očitavanjem kju-ar koda na zelenom sertifikatu, na ekranu pojavljuje se crveni znak zabrane koji može da sugeriše da ovaj dokument u tom slučaju nije validan.

Kako je navedeno na sajtu e-uprave, u uputstvu za dobijanje ovog dokumenta koji bi vakcinisanim građanima Srbije trebalo da olakša putovanja, crveni status dobijaju osobe koje imaju pozitivan PCR ili antigenski test u poslednjih 14 dana (bez obzira na to da li su pelcovani ili imaju podatak o preležanoj bolesti), kao i osobe kojima je prošlo više od sedam meseci od druge doze vakcine.

Tako su se svi oni koji su se odazvali imunizaciji i do sada uredno primili dve vakcine našli u situaciji da pre odlaska u inostranstvo ipak pripreme i negativan test, jer bi se sigurno našli u situaciji da moraju da objašnjavaju „znak upozorenja” koji se pojavljuje prilikom skeniranja koda, bez obzira na to što na njemu stoji da je dokument validan.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova jasno je navedeno (redovno se ažuriraju podaci) u koje zemlje građani Srbije mogu da putuju i šta je od dokumenata neophodno. U javnosti se neprekidno govori o zelenom sertifikatu koji potvrđuje da je neko vakcinisan sa dve doze, ali i da li je u prethodnom periodu preležao virus ili bio testiran, kao i da je to dovoljan dokument za prelazak preko granice.

Međutim, niko od nadležnih do sada nije saopštio da oni koji, iz bilo kog razloga nisu primili treću dozu vakcine, imaju „zabranu” na zelenom sertifikatu.

U e-upravi su na pitanje da li je moguće putovati u inostranstvo sa dokumentom na kome se očitava crveni znak zabrane, odgovorili da je ovakav zeleni sertifikat važeći i da sadrži informacije o obavljenoj imunizaciji. Međutim, čak i ako je tako i ako je ovo upozorenje samo podsetnik za građane koje čeka buster doza, na granici bi ih u najmanju ruku dočekalo neprijatno iskustvo objašnjavanja kako su oni vakcinisani iako se tako ne čini. A vrlo moguće da bi bili i vraćeni sa granice.

Na primer u Sloveniji, građanima se obavezno pre ulaska u bilo koji objekat – hotele, prodavnice, tržne centre, skenira kju-ar kod koji potvrđuje podatke neophodne za ulazak u te objekte. Politika je ovakav kod, sa znakom upozorenja, juče prosledila jednom hotelu u LJubljani odakle je stigao odgovor da je ulazak, bez negativnog testa, nemoguć.

Aleksandar Seničić, direktor „Jute” rekao je da se ovaj problem pod hitno mora rešiti jer nije donet nijedan dokument koji obavezuje građane da moraju da prime i treću dozu vakcine.

– Teško bi bilo objasniti bilo kome na granici da je reč o validnom dokumentu. U EU buster doza nije obavezna i građani Srbije koji su vakcinisani i revakcinisani protiv kovida 19 trebalo bi da nesmetano putuju u zemlje koje priznaju zeleni sertifikat. Čak i ako je sistemski tako rešeno da se oni upozore da je vreme da prime treću vakcinu, to nikako ne bi trebalo da se ovako otvoreno ističe na dokumentu koji je „zdravstveni pasoš” – kazao je Seničić. 

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare