DR MILANKO ŠEKLER O MODERNINOJ VAKCINI: Evo koliko duže štite njena antitela od onih koje napravi Fajzerova i zašto je to tako

Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu protiv koronavirusa – „Moderninu“, koja je RNK, kao i „Fajzerova“. A virusolog dr Milanko Šekler objašnjava za Kurir da je „Modernina“ vakcina sličnog principa kao i „Fajzerova“, s tim što duže drži antitela. Ključ je, veli, možda u tome što je koncentracija informacione RNK veća kod „Moderne“.

– Ništa posebno se ne razlikuju „Fajzerova“ i „Modernina“, obe su RNK, jedino što se ispostavilo da antitela posle „Modernine“ traju dva-tri meseca duže. Zato što ima veću količinu informacione RNK, proizvede mnogo više S proteina i time napravi i više antitela. I pošto njome postiže viši nivo antitela, ona i duže traju – kaže za Kurir Šekler i dodaje da su besmislene priče da RNK vakcine, pa i „Modernina“, izazivaju sterilitet jer „apsolutno nigde to nije zabeleženo“. On navodi da je „Modernina“ vakcina apsolutno bezbedna, ali i da ima dosta vakcinalnih reakcija.

– Reakcije su malo drastičnije od „fajzera“, zna da bude veći otok, bolnija ruka, temperatura, i to možda upravo zbog te veće koncentracije. Ali na stotine miliona doza je upotrebljeno i pokazano je da je apsolutno bezbedna. Koriste je u Švajcarskoj i drugim ozbiljnim zemljama, a o Americi već i da ne pričam. I kad stigne, naši građani je mogu uzeti i kao treću dozu – priča Šekler i objašnjava kako „rade RNK vakcine“:

– Glavna prednost RNK vakcina je što odmah počinje sinteza proteina, još u momentu davanja vakcine. Čim uđe u ćelije, odmah počinje da se stvara S protein, nema onih faza obrade antigena kao kod drugih vakcina, i organizam odmah dobija informaciju kako da stimuliše antigen i odmah stvara antitela.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare