DA LI ĆE BUSTER DOZA BITI USLOV ZA PUTOVANJA? Neke zemlje ograničile rok trajanja vakcine, evo šta mogu da vam traže na granici

Treća ili „buster“ doza vakcine protiv korone ne samo što će ojačati imunitet građana, već bi u bližoj budućnosti mogla da bude i svojevrsna viza za putovanja.

I do sada smo, manje-više, ukoliko smo vakcinisani sa dve doze skoro svih vakcina, mogli da putujemo u mnoge zemlje, ali iz više izvora stižu najave da bi treća doza već na jesen, ili najkasnije na zimu, mogla da bude ključni uslov za putovanja bez karantina.

Pojedine države su, naime, već ograničile trajanje potvrde o vakcinaciji. Ako planirate na primer da idete u Hrvatsku ili Austriju, dve zemlje koje srpski građani veoma često posećuju, morate da imate na umu da i jedni i drugi imaju specifičan uslov, a to je da se potvrda o vakcinaciji priznaje samo ako od davanja druge doze nije prošlo više od devet meseci.

Vakcina „važi“ devet meseci

Dakle, naši građani koji su prvi revakcinisani početkom februara, već prvih dana novembra neće biti u prilici da putuju u Austriju ili Hrvatsku sa potvrdom o vakcinaciji, već će im za to biti neophodan PCR test. Ili – potvrda o trećoj, odnosno „buster“ dozi.

Austrija i Hrvatska nisu usamljeni slučajevi, pa je tako Katar na svojevrstan način uveo rok važnosti vakcine i dozvoljava ulazak u zemlju onima koji su primili drugu dozu u poslednjih godinu dana.

U svim ovim slučajevima razlog je jasan – čak ni najugledniji imunolozi ne mogu sa sigurnošću da kažu koliki je rok trajanja zaštite od virusa nakon sprovedene imunizacije. Takođe, nije poznato ni koliko traje imunitet onih koji su preležali koronu, zbog čega se treća doza smatra poželjnim pojačanjem.

Među onima koji nagoveštavaju da je sasvim izvesno da mnoge zemlje neće prihvatiti goste koji su poslednju dozu primili pre, recimo godinu dana, već će zahtevati dodatnu potvrdu ili vakcinu je i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA).

Seničić: Sve ide u tom pravcu

Naime, na pitanje da li se očekuje da treća doza vakcine bude dodatni uslov za prelazak granice i ulaz u pojedine zemlje, Aleksandar Seničić, direktor JUTA, izjavio je „da očekuje da zemlje prihvate treću dozu i odluče da je uvrste kao jednu od olakšavajućih okolnosti za ulazak u te države“.

Kako Seničić kaže za sada se ne zna mnogo o tome, ali da se pretpostavlja da će svi oni koji prime treću dozu imati prednost kod putovanja i boravka u pojedinim zemljama.

– Čeka se zvaničan stav Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i Evropske komisije u vezi preporuka. Postoje zemlje koje su oročile rok od druge doze na 210 dana od dana primanja. Ali, generalno još uvek nema nikakvih konačnih odluka. Sve ide u tom pravcu da će oni koji su vakcinisani imati privilegije i za putovanja u odnosu na nevakcinisane građane. Očigledno je to trend koji podržavaju mnoge zemlje – kaže Seničić.

Prema spekulacijama britanskih medija, tamošnja vlada razmatra mogućnost da treća doza bude bude uslov za putovanje u inostranstvo. To bi značilo da oni koji imaju dve vakcine idu u karantin po povratku iz inostranstva u domovinu, dok „buster“ obezbeđuje povratak bez uslova. Na drugoj strani, Saudijska Arabija je odlučila da dopusti ulazak u zemlju vakcinisanim putnicima koji su nakon prve dve doze „sinofarma“ ili „sputnjika“ primili treću neke od vakcine koje su priznate kod njih – „fajzera“, „moderne“, „astra-zeneke“ ili „džonson&džonson“.

Da li će biti važno koje je cepivo

Epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki, i ranije je isticao da putovanja ne bi smela da budu problem ako se poštuju protivpandemijske mere.

– Jako je dobro primiti dve doze vakcine, a što se tiče treće doze malo ko je došao još uvek na red. Nju mogu da dobiju oni koji su se vakcinisali u januaru i februaru, a njih je za sada jako malo. Tada su uglavnom vakcinisani samo stari ljudi, za druge nije bilo mogućnosti, pogotovo ne mlađi svet koji najviše putuje. Oni koji su u martu primili drugu dozu će u septembru doći na red za treću. Ona je svakako dobrodošla jer će čovek biti zaštićeniji – kaže dr Bohucki.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare