KRIZNI ŠTAB ZASEDA DANAS U 16 SATI: Sve smo bliži kovid propusnicama, popodne saznajemo kako će izgledati početak školske godine

Sednica kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa održaće se danas u 16 sati, potvrdio je član kriznog štaba dr Mijomir Pelemiš za Juronjuz. Jedna od tema o kojoj će se raspravljati na sednici jeste nedovoljan odziv za vakcinaciju, ali i da li će biti uvedene kovid propusnice, šta učiniti da se zdravstveni, ali i prosvetni radnici vakcinišu s obzirom na to da za nedelju dana počinje školska godina.

Profesor dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, rekao je da će današnje zasedanje ići u pravcu kovid propusnica. – Nešto se mora učiniti, mislim da smo dostigli maksimum s vakcinacijom, ne mislim da se sada može još mnogo toga učiniti apelima – kazao je dr Janković za RTS i dodao da je necivilizacijski da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga zarazi zdravstveno osoblje.

– Najviše vakcinisanih, 78,6 odsto, bar jednom dozom vakcine protiv koronavirusa nalazi se među građanima starosti između 70 i 79 godina. U populaciji između 18 i 24 godine vakcinisano je 15 odsto, 33,6 odsto među građanima starosti između 25 i 49 godina, a 49,9 odsto među onima od 50 do 59 godina. Kada su u pitanju deca mlađa od 17 godina, protiv koronavirusa je vakcinisano 0,3 odsto.

On, govoreći o početku školske godine, navodi da na neki način treba motivisati i čak izvršiti pritisak na prosvetne radnike da se vakcinišu, i možda će to motivisati i roditelje da vakcinišu i decu. Epidemiolozi strepe da bi sa početkom nove školske godine nezaštićena deca, ali i nastavnici mogli da ubrzaju prenošenje virusa. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis direktorima škola da se „snažno preporučuje“ vakcinacija dece kako bi nastava u narednoj školskoj godini počela u klupama.

Podsetimo, nedavno je epidemiolog dr Predrag Kon, član kriznog štaba, rekao na TV Hepi da će školska godina početi redovno u školskim klupama, ali da je zabrinut zbog toga što se malo dece vakciniše.

ČINJENICE/ Teme na sednici kriznog štaba

– Uvođenje kovid propusnica

– Nedovoljan odziv za vakcinaciju, pre svega mladih

– Vakcinacija zdravstvenih i prosvetnih radnika

– Kako će izgledati početak školske godine


UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare