KADA ISTIČE ROK VAKCINE?! Kada je potrebna treća doza?

Imajući u vidu da je masovna vakcinacija davanja prve doze počela oko 20. januara, vreme za drugu dozu ovoj grupi bilo je oko 10 februara. Ako su tačne tvrdnje da je nekim vakcinama delotvornost u organizmu šest meseci, vreme za revakcinaciju odnosno treću dozu imunizovanim u prvom krugu bilo bi već 20. avgusta.

Naši stručnjaci su veoma različitih mišljenja kada je u pitanju treća doza, neki su čak bili glasni i u njenom skorom najjavljivanju, međutim i dalje nema nema odluke na nivou države ili kriznog štaba, kada bi ovaj proces mogao zvanično da počne.

Rok trajanja vakcine

O ideji treće doze počelo je da se govori s pojavom novih sojeva virusa korona, ali i izveštajima da se posle druge doze kineske vakcine kod pojedinih nisu stvorila antitela.

Sinofarm 

Procene govore da dve doze vakcine Sinofarma daju imunitet od četiri do šest meseci, mada je kod nekih ljudi pronađena dovoljna količina zaštitnih antitela i osam meseci nakon druge doze.

Da imunitet posle kineske vakcine može da traje šest meseci svojevremeno je izjavila dr Naval al Kaabi, čelnik Nacionalnog kliničkog komiteta za borbu protiv kovida 19 iz Abu Dabija, gde je urađeno opsežno istraživanje o vakcini „Sinofarm“. Ujedinjeni Arapski Emirati su, inače, zemlja u kojoj je većina stanovništva vakcinisana kineskom vakcinom, a prva su zemlja koja počela da primenjuje i treću dozu kod osoba koje nemaju antitela nakon dva cepiva.

Iako kineska vakcina Sinofarm protiv korona virusa sporije stvara imunitet, Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da ovo cepivo prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, najotpornije na mutacije virusa.

– To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica – rekao je Šekler nedavno.

Fajzer 

Iako je Fajzer vakcina prema istraživanjima predstavljena kao najefikasnija, Izvršni direktor kompanije Fajzer rekao je da će ljudima najverovatnije trebati i treća doza vakcine protiv koronavirusa.

– Najverovatnije će trebati i treća doza, negde između šest i 12 meseci i zatim će biti docepljivanja svake godine, ali sve to treba potvrditi – rekao je Albert Burla za CNBC dodajući da će varijante koronavirusa igrati presudnu ulogu.

– Svake godine morate se vakcinisati protiv gripa, a tako će biti i s kovidom. Za godinu dana moraćete da odete da se vakcinišete protiv kovida kako bi se zaštitili na godinu dana – rekao je Izvršni direktor fajzera Albert Burla.

Sputnjik vakcina

Direktor Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF) Kiril Dmitrijev još u januaru izjavio da je rano reći koliko dugo će vakcina štititi od virusa korone, ali da se na osnovu eksperimentalnih podataka očekuje se da će sputnjik V dati najmanje dve godine imuniteta na kovid-19.

Astra Zeneka

Vakcinacija ovim cepivom sprovodi se sa dve odvojene doze vakcine u razmaku od 12 nedelja. Prema zasad dostupnim podacima nakon 1-4 nedelje od primljene druge doze vakcine stvara se imunitet koji je efikasan 60-90% u sprečavanju bolesti COVID-19. U toku su studije na većem broju ispitanika koje treba da obezbede više podataka o efektivnosti vakcine.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare