Puslica rolat sa filom od mente i jagodama
Sastojci:
Za koru (puslica):
- 4 belanca
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 kašičica gustina
- 1 kašičica sirćeta
Za fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g maskarpone sira (ili neutralnog krem sira)
- 2 kašike šećera u prahu
- par kapi ekstrakta mente ili sitno seckani sveži listići nane
- 200 g jagoda (isečenih)
Priprema:
- Puslica kora:
- Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta.
- Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete sjajan i čvrst šne.
- Na kraju dodajte gustin i sirće, lagano umutite.
- Smesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje u pravougaonik.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C oko 25–30 minuta, dok kora ne postane čvrsta, ali ne sme da potamni.
- Kad se ohladi, pažljivo je prevrnite na čist papir za pečenje i skinite stari papir.
- Fil:
- Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu.
- Umešajte maskarpone i ekstrakt mente (ili sitno seckanu nanu).
- Dodajte iseckane jagode i sve lagano sjedinite.
- Formiranje rolata:
- Premažite ohlađenu koru filom.
- Pažljivo uvijte u rolat pomoću papira, zatim stavite u frižider na minimum 2 sata da se stegne.
UDARNA VEST.rs