„Srbi i Amerikanci imaju više sličnosti nego razlika“: Kristofer Hil za EUpravo zato povodom Dana nezavisnosti 

Četvrti jul je najznačajniji datum u američkoj istoriji – dan kada je 1776. usvojena Deklaracija o nezavisnosti ove zemlje u Kongresu. Tim dokumentom su nastale Sjedinjene Američke Države van kontrole Velike Britanije, čija su kolonija bile do tada.

Deklaracija je, prema mišljenju ambasadora Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofera Hila, jedan od najbolje napisanih dokumenata na engleskom jeziku.

Po načinu proslavljanja, u pitanju je američki praznik onakav kakav zamišljamo: obeležava se uz parade, roštilj, hladno pivo i naravno vatromet. Amabasada Amerike u Srbiji tim povodom upriličila je proslavu u Srbiji gde su okupili zvanice iz različitih sfera života u Srbiji.

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu Amerike ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti zajedno sa suprugom Džuli, a potom su izvedene himne dve zemlje.

Ovim povodom EUpravo zato je razgovarao sa Njegovom ekselencijom, Kristoferom Hilom.

Kako obeležavate Dan nezavisnosti u Sjedinjenim Državama i šta on predstavlja za vaš narod?

Pravimo veliku zabavu i uglavnom je organizujemo napolju, verovatno uz roštilja, jer je to način na koji Amerikanci slave. A šta proslavljamo? Proslavljamo naše slobode, proslavljamo našu zemlju, nakon 248 godina. I proslavljamo Deklaraciju nezavisnosti, za koju smatram da, ukoliko se posveti vreme da se pročita, da je to jedan od najbolje napisanih dokumenata na engleskom jeziku.

Kako ocenjujete trenutni odnos između Sjedinjenih Država i Srbije?

Mislim da se odnos između Sjedinjenih Država i Srbije ubrzano poboljšava. Dosta stvari se odvija u pravom smeru i postoji mišljenje da imamo mnogo više sličnosti, nego što imamo razlika. Ovo se sve zasniva na uzajamnom poštovanju. Često znam da kažem, da Amerikanci i Srbi imaju nešto zajedničko, a to je da ne volimo kada nam se govori šta da radimo i u tom duhu smo otkrili da dosta toga možemo da postignemo zajedno.

Gde postoji prostor za poboljšanje saradnje?

Dosta stvari nam je preostalo da uradimo, sarađujemo u mnogim ekonomskim oblastima, mislim da je to veoma važno za oba naša naroda. Ovde posluje dosta američkih kompanija i postoji optimizam o ekonomskom smeru u kom se Srbija kreće.

Mislim da takođe imamo odnos između naših vojnih snaga, ponosni smo što je nacionalna garda Ohaja ovde bila više puta, kako bi radila, vežbala i trenirala sa srpskim snagama. Tako da, postoji dosta toga što pokušavamo da uradimo, ali ono što ne smemo da zanemarimo jeste razmena ljudi. Imamo direktne letove za Njujork, Čikago, i verovatno će biti više direktnih letova za Srbiju.

Poznato mi je da Srbi vole da kažu da je Čikago najveći srpski grad, i zaista, dosta srpskih Amerikanaca dolazi ovde i mislim da ćemo tek videti razmene ljudi u budućnosti.

Kako ocenjujete političku stabilnost na Balkanu?

Mir i sigurnost tema broj jedan u ovom regionu. Ovo je bio turbulentan region u prošlosti, bilo je problema u prošlosti, u 20. veku. To je bila teška tema. Ali još jedan odnos koji SAD ima, to je da je veoma ponosna na svoj odnos sa Evropskom unijom, i kako Srbija nastoji da se pridruži EU, tako i SAD deli tu težnju i voleli bismo da pomognemo.

Kako Sjedinjene Države podržavaju Srbiju na njenom putu ka EU?

Sjedinjene Države podržavaju proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Znamo da je to dugačak, naporan proces. Taj proces je u toku već neko vreme i mi ga potpuno podržavamo. Naša uloga nije da Evropskoj uniji osiguramo nova članstva, ali ćemo pomoći Srbiji da se spremi za članstvo u meri u kojoj možemo.

UDARNA VEST.rs(JA/EUpravo zato)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare