PRED BAJDENOM KRITIČNIH 48 SATI: Panika u redovima Demokrata, ima rok DO PONEDELJKA? „Ne može u bunkeru da čeka da SVE PROĐE“

Iako je američki predsednik u sredu odlučno izjavio da ostaje u trci i da traži novi mandat, haos i panika u Demokratskoj stranci ne jenjavaju.

Politički insajderi govore o ogromnoj zabrinutosti i nervozi među demokratama, koji su do sada, barem u javnosti, velikom većinom podržavali Džoa Bajdena.

Međutim, jasno je da će Bajden morati da im dokaže da je sposoban da vodi trku, i to što pre. Bajdenov izborni štab je svestan da oluja ovoga puta neće popustiti i da neće moći da izdrže ovu oluju „čekajući u bunkeru da prođe“.

Zbog toga je dogovoreno da predsednik u petak da intervju za Ej-Bi-Si njuz i odgovori na sva pitanja koja muče zainteresovane birače i samu stranku.

U međuvremenu, još jedan demokratski zvaničnik se oglasio i pozvao Bajdena da podnese ostavku.

Predstavnik Raul Grijalva iz Arizone rekao je za Njujork tajms da će „podržati Bajdena ako ostane“, ali i da je „ovo trenutak da pogledamo koje druge opcije imamo“. Predstavnik Teksasa Lojd Doget bio je prvi koji je u utorak izašao sa sličnom porukom.

Do sada su Bajdena podržavale druge demokrate. Predsednik je u sredu održao sastanak sa 20 demokratskih guvernera kako bi „odgovorio na sve sumnje koje imaju“. Deo ga je posetio u Beloj kući, a deo se pridružio putem video linka. Nakon sastanka, nekolicina njih stala je pred kamere i biranim rečima podržala nastavak njegove kandidature.

Sastanku je prisustvovala i njegova potpredsednica Kamala Haris. Portal Politiko prenosi izjave insajdera da je Bajden guvernerima priznao da je bio na lekarskom pregledu i da je „sve u redu“. Demokrate su kasnije podržale Bajdena, ali iza zatvorenih vrata atmosfera je mnogo neizvesnija.

Osim toga, bilo je jasno da svi pokušavaju da izbegnu bilo kakve komentare o tome šta oni sami misle o stanju predsednika.

Agencija Asošiejted pres piše da je 20 ljudi privatno bliskih predsedniku potvrdilo da je Bajden „često oštrouman i fokusiran“Međutim, postoje trenuci, posebno kasnije uveče, kada predsednik počinje da gubi tok mislii njegova koncentracija se prekida usred rečenice.

Ono što je sigurno je da Bajdena čekaju najteži dani u karijeri. Sve kamere i oči bile su uprte u njega dok je bio domaćin ceremonije dodele medalja u sredu popodne. Istraživanja sugerišu da će, ako ostane u trci, svaki njegov potez biti pod lupom do novembra.

Ljutnja nekih komentatora zbog Bajdenove odluke da nastavi kampanju dobrim delom je usmerena na prvu damu DŽil Bajden. Široko se raspravlja da je ona kriva što je Bajden ostao u trci.

CNN je u četvrtak pisao o „48 ključnih sati“ za budućnost Bajdenove kandidature. Kako prenosi Politiko, nezvanični rok za odluku trebalo bi da bude već ponedeljak.

Nije prvi put da se u Sjedinjenim Državama govori o starosti i sposobnosti za funkciju predsedničkog kandidata.

Pre 40 godina Ronald Regan se suočio sa istim pitanjem. Na pitanje novinara 1984. da li je sa 73 godine bio prestar da bi bio predsednik, Regan je odgovorio:

– Ne želim da se ova trka svodi na godine. Ne želim da osvajam političke poene koristeći prednosti činjenica da je moj protivnik mlad i neiskusan.

Legendarna linija začepila je usta svim kritičarima. Čak je nasmejala Voltera Mondejla, potpredsednika njegovog demokratskog protivnika. Regan je javno obećao da će se povući ako mu zdravlje pokvari.

Uz uspešnu šalu, vratio je svoju nestabilnu kampanju na pravi put i pobedio u 49 država te jeseni velikom većinom.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare