NEOBIČAN VRTLOG PRAŠINE U NOVOM SADU: Građani svedočili „pustinjskom đavolu“ 

U Novom Sadu su građani pre dva dana svedočili neobičnom prizoru kada je na kružnom toku zabeležen vrtlog prašine koji se uzdizao visoko u nebo. Iako je tog dana bilo sunčano i vedro, bez jačeg vetra, prolaznici su bili iznenađeni pojavom koja podseća na tornado. Stručnjaci su, međutim, pojasnili da nije reč otornadu već o fenomenu poznatom kao „pustinjski đavo“.

„Pustinjski đavo“ je tipična pojava koja se javlja tokom vedrog i sunčanog dana kada je najtoplije. Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, objasnio je da je ova pojava obično manjih razmera, a sličan primer viđen je pre nekoliko godina u Čačku, preneo je Blic.

Pored „pustinjskog đavola“, Sovilj je objasnio i pojam gustnada. Gustnado nastaje kada grmljavinski oblak izazove intenzivnu silaznu struju ili padavine. Kada hladan vazduh iz olujnog oblaka dospe do površine zemlje, on se velikom brzinom razliva u svim pravcima. Ukoliko postoji dovoljno nestabilnosti i odgovarajući profil vetra na određenom lokalitetu, može se pojaviti vrtložnost, odnosno rotacija koja podseća na tornado. Ključna razlika između gustnada i tornada je ta što gustnado nije povezan sa oblakom i njegovom bazom, što ga čini potpuno različitim fenomenom.

Ove pojave, iako slične, imaju svoje specifične uslove nastanka i nisu opasne kao pravi tornadi, ali svakako privlače pažnju prolaznika i izazivaju znatiželju.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare