JAKA EKONOMIJA SRŽ NAŠEG BUDUĆEG NAPRETKA Mali: Velika šansa za našu privredu za plasman na višestruko veće kinesko tržište

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine je od danas na snazi, što je velika i važna vest za našu privredu, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

– To znači da je našim domaćim privrednicima, zahvaljujući Sporazumu koji predstavlja krunu saradnje dve zemlje i koji je još jedna potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, od danas otvoreno tržište od čak 1,4 milijarde ljudi – objavio je Mali na instagramu.

Sporazumom je obuhvaćeno oko 20.000 proizvoda, a od danas je 60 odsto te robe oslobođeno carina, dok će u narednih pet do 10 godina to biti još 30 odsto robe, naveo je Mali.

Dodao je da će istovremeno najosetljiviji proizvodi iz Srbije, pre svega poljoprivredni, ostaće zaštićeni.

Sveže voće i povrće, farmaceutske proizvode, proizvode hemijske i mašinske industrije od danas naša privreda može da plasira u Kinu po mnogo povoljnijim uslovima, ističe Mali.

Navodi da se srpska sveža jabuka, borovnica, suva šljiva, sveža junetina od danas mogu konkurentnije plasirati na veliko kinesko tržište koje će našim firmama doneti dodatnu zaradu i priliku da dalje šire poslovanje.

– Puno smo pričali na ovu temu prethodnih meseci, od potpisivanja Sporazuma prošle godine, ali danas još jednom želim da istaknem koliko je ovo velika šansa za našu privredu za plasman na višestruko veće kinesko tržište. Veći promet preduzeća znači zdraviju privredu, znači veće plate zaposlenih i dodatna zapošljavanja sa rastom obima posla, a sve to znači dalji rast i razvoj Srbije – naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, srpska privreda će jačanjem podići svoju atraktivnost i konkurentnost.

Taj isti domino efekat će osetiti čitava zemlja, a sve u tom ekonomskom ciklusu nas dovodi do željenih rezultata – do još boljeg standarda života u Srbiji, naveo je ministar finansija.

– Srpskim firmama želim puno uspeha u novim poslovima koje budu sklapale i radujem se svim budućim rekordima u njihovom izvozu. Jaka ekonomija je srž našeg budućeg napretka – poručio je Mali.

UDARNA VEST.rs(biznis.kurir.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare