PRONAĐENE PORUKE! Miloš Žujović i Igor Despotović do detalja razrađivali plan jučerašnjeg napada?! Preko Fejsa pozivao na džihad

Nakon jučerašnjeg terorističkog napada ispred ambasade Izraela u Beogradu, kada je, kako se sumnja, Miloš Žujović (25) iz Mladenovca koji je postao vehabija i promenio ime u Salahudin, strelom iz samostrela u vrat pogodio pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića (34), istražitelji utvrđuju sve okolnosti ovog događaja.

U toku večeri i jutra policija je uhapsila i nekoliko Žujovićevih saradnika, a među njima i Igora Despotovića (25), koji je već osuđivan zbog planiranja terorističkih napada u Srbiji.

– Utvrđeno je da su Žujović i Despotivić bili „na vezi“, odnosno da su duže vreme razmenjivali poruke u kojima su dogovarali terosristički napad, koji je Žujović juče i izveo– kaže izvor Kurira upoznat sa slučajem i dodaje da je u telefonima Despotovića i Žujovića pronađena njihova komunikacija.

– Više sms poruka su razmenili i iz njih je jasno da su do tančina razrađivali plan za konkretni događaj, odnosno napad koji se juče i dogodio ispred izraelske ambasade na Dedinju – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Podsetimo, Ivica Dačić, ministar policije je juče saopštila da je uhapšen Igor Despotović.

– U Beogradu je uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje. Reč je Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad. Postupak protiv njega se i dalje vodi, a on je pušten iz pritvora. On je posle toga nastavio komunikaciju sa ekstremistima, tako da je svakodnevno imao komunikaciju sa ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je direktno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta – rekao je Dačić.

Kurir je i ranije pisao o Despotoviću, koji je ove godine u aprilu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog podsticanja na izvršenje krivičnih dela. Despotović je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

– Hapšen je i u akciji BIA 2017. godine kada je spremao teroristički napad i objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom „Sarin“. Radikalni islamista Despotović, tada je uhapšen kada se spremao da kamionom po uzoru na teroristički čin u Barseloni gazi ljude po centru Beograda – podseća izvor.

Inače, pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović pogođen je strelom u vrat dok je obavljao svoj posao, odnosno dok je obezbeđivao ambasadu Izraela. Jevremović je posle ranjavanja uspeo da puca u Žujovića koji je preminuo.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)


Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare