SRAMNA ODBRANA IZ PETROLENDA KOJI JE OTROVAO DECU: „Žao nam je zbog svega…“! 

Petoro dece zadržano je u Dečijoj bolnici u Novom Sadu nakon što su posle kupanja u bazenima u akva parku „Petrolend“ ispoljila simptome slične trovanju hlorom.

Podsećamo, sličan incident dogodio se i krajem jula 2022. godine u istom objektu, kada je dvadesetoro dece potražilo pomoć lekara, a slične simptome imali su i odrasli. 

Danas su se oglaili iz Akva parka Petrolend.

– Obaveštavamo javnost, da sve što nudimo je u skladu sa zakonskim propisima koji su važeći u Republici Srbiji, čak radimo i više od toga što zakon propisuje a sve u cilju da se posetioci osećaju komforno. Zvaničnu izjavu ćemo proslediti kada sve nadležne institucije izvrše svu potrebnu kontrolu i detaljnu analizu svega što je moglo da doprinese diskomfortu kod nekih klijenata. Jako nam je žao zbog nastale situacije i verujemo da će naši gosti kod nas imati lepo leto i odneti samo lepe doživljaje – rekli su uz Uprave akva parka Petroland za Kurir.

Šta je hlor i kako utiče na ljudsko telo?

Hlor je hemikalija često prisutna u sredstvima za čišćenje, pesticidima i vodi za piće, jer efikasno uništava bakterije. Poznat je po intenzivnom mirisu sličnom izbeljivaču i može biti vrlo opasan kada se udiše u gasovitom obliku. U javnim bazenima se koristi za dezinfekciju vode.

Hlor može ući u telo putem udisanja, varenja i apsorpcije kroz kožu, a svi ovi načini su mogući tokom plivanja u hlorisanoj vodi.

Simptomi trovanja hlorom

Simptomi trovanja hlorom variraju u zavisnosti od količine izloženosti, trajanja kontakta i načina ulaska u telo. Manja izloženost izaziva blaže simptome, dok veća može biti fatalna. Simptomi se mogu pojaviti odmah ili nekoliko sati kasnije i uključuju:

Zamagljen vid
Crvenilo i iritacija očiju
Crvenilo, bol i iritacija kože
Peckanje u grlu, nosu, očima i grudima
Kašljanje ili kijanje
Stezanje u grudima
Osećaj otežanog disanja
Mučnina
Povraćanje

Ako se simptomi ignorišu, mogu izazvati trajne zdravstvene posledice. Pri pojavi ovih simptoma, neophodno je odmah se obratiti lekaru koji će tražiti znakove poput ubrzanog disanja i otkucaja srca, plave kože, problema sa disanjem, širenja nozdrva i oštećenja zubne gleđi.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare