AMERIKA TESTIRA NOVO ORUŽJE U UKRAJINI: „Oštrooki“ TAJNO dopremljen na front, spusti se padobranom i SPREMAN ZA BORBU (VIDEO)

Američka korporacija „AM dženeral“ je ukrajinskoj vojsci isporučila najnjoviju haubicu 2-CT Hokaj (Oštrooki) kalibra 105 mm koja je još uvek u fazi testiranja u vojsci SAD.

Difens ekspres prenosi da je isporuka Kijevu obavljena još u aprilu ove godine, ali da je držana u tajnosti sve dok je nije zvanično objavio Majk Evans, direktor programa za razvoj ove haubice u „AM dženeral“.

Navodi se da je u pitanju laki artiljerijski sistem koji je razvijen 2019. u saradnji sa „Mandus grupom“, a dve godine kasnije američka vojska je odobrila ugovor za proizvodnju dva primerka za testiranje.

Kijev post prenosi da je Evans informaciju o tajnoj isporuci ove haubice Ukrajini izneo na nedavno održanom simpozijumu američkih proizvođača artiljerijskog oružja.

On je naveo da je oružje dato Kijevu zbog operativnog testiranja uživo i procene dejstva na bojnom polju.

Difens blog je u nedelju prvi objavio informacije o tome, navodeći da se haubica montira na višenamensko vozilo HMMWV, poznatije kao hamvi čiji je proizvođač takođe „AM dženeral“, a ovo oružje je prvi put predstavljeno javnosti na međunarodnom sajmu odbrambene industrije održanom u februaru 2019. u Abu Dabiju.

Navodi se da je 2-CT modifikovana verzija haubice M20 kalibra 105 milimetara koju amrrička vojska već koristi.

Ona je laka, a u isto vreme moćnija od haubice kalibra 120 milimetara.

Pažnju američke vojske privukla je kao oružje koje bi mogle da koriste specijalne snage angažovane u stranoj zemlji ili visokomobilne jedinice poput desantnih snaga i padobranaca.

Navodi se CT-2 može da se preveze helikopterom ili transportnim avionom i spusti padobranom na željenu poziciju.

Za pokretanje ovog artiljerijskog sistema potrebno je veoma malo pripreme i haubica je praktično spremna za borbu čim se postavi na poziciju.

Kao prednost ove haubice u ratu u Ukrajini navodi se to što brzo može da se prebacuje hamvijem sa pozicije na poziciju, pa je artiljeriskim radarima i dronovima teže da je otkriju.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Defence-ua.com/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare