STIŽE MONSTRUOZNI DRON UBICA! Ukrajinci dobijaju novu donaciju članice NATO: Ima ogromnu snagu 

Francuske kompanije Deler i KNDS Frans su na izložbi Eurosatori 2024. najavile da bi trebalo da u trećem kvartalu 2024. godine Ukrajini isporuče 100 primerka nove OSKAR (Opportunity Strike Kinetics Aircraft Ruggedised) lutajuće municije.

U martu 2024, francuski ministar oružanih snaga Sebastien Lekornu najavio je da će francuska Generalna uprava za naoružanje kupiti 2000 komada municije različitih proizvođača, od kojih će 100 biti poslato u Ukrajinu.

Direktor marketinga kompanije Deler, Stefani Dus, rekao je da je OSKAR već prošao terensko testiranje u Ukrajini, potvrđujući njegovu sposobnost da radi u uslovima kada sistemi za satelitsku navigaciju ne funkcionišu.

OSKAR je zasnovan na Deler bespilotnom letećem krilu UX11 opremljenom visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom mase 2,3 kg, koju je razvio KNDS (ranije Nexter Arrowtech).

Naime, u maju 2022. francuska Agencija za inovacije u oblasti odbrane i Generalna direkcija za naoružanje (DGA) pokrenuli su projekat COLIBRI.

Osnovni cilj projekta bio je francusko rešenje lutajuće municije koja bi bila dostupna po niskoj ceni, laka za upotrebu, sposobna da neutrališe lake ciljeve u radijusu od 5 km sa minimalnim trajanjem leta od 30 minuta. Godinu dana kasnije, 21. marta 2023, u najuži izbor ušla su rešenja dva konzorcijuma za proizvodnju naoružanja.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Oružje online/Preneo: A.N.)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare