UKRAJINA IZVELA NAJVEĆI NAPAD NA RUSKU VAZDUŠNU BAZU OD POČETKA RATA: Glavna meta dronova hangar sa bombarderima Su-34 (VIDEO)

Ukrajina je izvela masovni napad na vojni aerodrom Morozovsk u ruskoj Rostovskoj oblasti gađajući vojne letelice i skladišta za klizne bombe!

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Kirilo Budanov navodi da je vazdušnu bazu u četvrtak napalo oko 70 dronova Dragon i Splash. Budanov je naveo da još nema informacija o konkretnoj šteti i najavio novi napad na Morozovsk.

– Mete su pogođene kako bi se umanjila sposobnost Rusije da izvede vazdušne napade na područje Harkova. Ovo je još jedna akcija u cilju potiskivanja ruskih kopnenih snaga s privremeno okupiranih teritorija. Avioni su opremljeni tehnologijom za klizne bombe koja im omogućuje ispuštanje bombi i dalje od prve linije. Ovaj napad će umanjiti sposobnost Rusije da izvede takve udare u budućnosti i omogućiti Oružanim snagama Ukrajine da potisnu ruske snage i smanje pretnju od vazdušnog napada – navodi izvor Kijev Indipendenta.

Dostupne satelitske slike koje je objavio Planet Labs navodno pokazuju dva lovca-bombardera Su-34 i hangar pre napada dok se na drugoj fotografiji vide posledica napada. 

– Takođe se vidi raznesen krov jedinog hangara za više aviona dok se unutra naziru dva borbena bombardera Su-34. Avioni su verovatno pretrpeli određenu štetu – piše portal The War Zone.i navodi da je hangar verovatno bio glavna meta ukrajinskih dronova.

Ruski vojni bloger Ribar navodi da su svi dronovi presretnuti.

– U napadu je učestvovalo 70 bespilotnih letelica. Operacije PVO zabeležene su u Rostovu na Donu i Morozovskom okrugu gde je došlo do nestanka struje. Nekoliko dronova je oboreno u reonu Pavlovke – navodi Ribar i dodaje da je svakako u pitanju najveći napad dronovima od početka godine na Rostovsku oblast.

Tokom maja prema njegovim rečima nije bilo tako masovnih napada.

– S obzirom na značajne jazove između napada može se pretpostaviti da ukrajinske snage za svaki napad gomilaju dronove. To otežava rad PVO što je potvrdio i napad na Ahtubinsk gde je oštećen Su-57. Ukrajinske formacije modernizuju svoju taktiku korišćenja bespilotnih letelica. Ovoga puta većina dronova je letela na maloj visini, međutim, to nas nije sprečilo da ih uništimo i praktično sprečimo oštećenja na zemlji.Važno je shvatiti da se ovakvi napadi neće zaustaviti sami od sebe koliko god dronova da naše jedinice PVO obore. Potreban je rad i na zaštiti važnih objekata i na uništavanju proizvodnih objekata neprijatelja – navodi Ribar.

Vazdušna baza takođe je bila na meti u aprilu kad su gađani avioni Su-34 koji su korišćeni za napade kliznim bombama.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare