Počinje gradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, Vučić polaže kamen-temeljac!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će danas pripremne radove na izgradnji kompleksa EXPO 2027, gde će prisustvovati ceremoniji početka radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

10.03 – Stigao predsednik Vučić, delegacija je ušla u otvoreni autobus
9.24 – Srbija će aplicirati za velike fudbalskle događaje

Već je poznato da će Srbija i Fudbalski savez Srbije aplicirati i za velike fudbalskle događaje.

9.20 – Već izgrađena tri potpuno nova stadiona u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali je nedavno rekao da je izgradnja Nacionalnog stadiona veoma važan projekat, jer je sport, odnosno fudbal, postao ozbiljan svetski biznis.

– Mi hoćemo da kroz izgradnju stadiona dovedemo nove timove, događaje, turiste, da razvijemo jedan novi, potpuno drugačiji biznis – rekao je Mali.

Podsetimo, prošle godine otvoren je novi stadion u Zaječaru. Kapacitet stadiona iznosi 8.168 mesta, a ceo projekat koštao je 3,3 milijarde dinara.

U Leskovcu je izgrađen stadion Dubičica. Izgradnja Gradskog stadiona Dubočica završena je u proleće 2023. godine, a novi objekat sastoji se od četiri tribine ukupnog kapaciteta 8.136 mesta.

Takođe je otvoren i novi stadion u Loznici. Izgradnja i opremanje lozničkog stadiona, koji ima dva nivoa tribina, koštala je oko 30 miliona evra. Može da primi nešto više od 8.000 posetilaca.

Vučić je rekao da su stadion u Loznici, kao i oni u Zaječaru i Leskovcu, izgrađeni po najvišim standardima Evropske fudbalske organizacije UEFA.

– Bio sam u Leskovcu, dakle, polako oko stadiona, već se grade neke nove zgrade. Dakle, jedna stvar pokreće drugu, odnosno, jedna investicija pokreće drugu – rekao je Mali.

Nacionalni fudbalski stadion 

Nacionalni fudbalski stadion imaće oko 52.000 sedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima. Stadion će se graditi po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika, a treba da bude završen do kraja 2026. godine.

Vučić je u ponedeljak, u obraćanju iz Predsedništva Srbije, ocenio da će stadion biti jedan od tri najlepša stadiona u Evropi.

Poručio je da se stadion gradi da bi roditelji mogli da dovedu decu, a deke i bake unuke da uživaju, da vide da Srbija može da se poredi sa najrazvijenijim zemljama Evrope i sveta i da mogu da provode vreme u sportskim aktivnostima i razonodi.

Predsednik će obići i pripremne radove za objekte za specijalizovanu izložbu EXPO 2027 Beograd, koja će sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ biti održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine. 

Pripremni radovi na izgradnji objekata za EXPO su počeli u junu prošle godine i kako je ranije rečeno, teku po planu.

Izložba će biti održana u Surčinu, na prostoru koji je saobraćajno odlično povezan, između beogradske obilaznice i auto-puta „Miloš Veliki“, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“.

Na tom prostoru će, pored izložbenog prostora za EXPO i Nacionalnog fudbalskog stadiona, biti izgrađen novi Beogradski sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

Sam izložbeni kompleks za EXPO obuhvatiće površinu od 25 hektara, a ukupna površina izložbenih objekata biće 230.000 kvadrata bruto. 

Rezidencijalni kompleks je zapravo čitav grad sa svim sadržajima za udoban boravak učesnika izložbe, a njegova površina će biti 160.000 kvadrata.

Pored ostalog, planirana je izgradnja i nove železničke pruge dužine 18 kilometara, na relaciji Zemun polje-Aerodrom „Nikola Tesla“ – lokacija EXPO 2027. 

UDARNA VEST.rs (Informer)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare