AKO VAS „UHVATI“ GRMLJAVINA, EVO ŠTA DA URADITE: Ove lokacije su POSEBNO OPASNE, jednu stvar NIKAKO nemojte raditi

Jaka grmljvina trese Beograd, a očekuju se i obilni pljuskovi. Kada grmi, najbezbednije mesto su zgrade i kuće, i to naročito u velikim gradovima gde su zgusnute i „ne štrče“. Pored toga, dobra zaštita su i automobili.

Međutim, ako se nađete na otvorenom, jedan savet je posebno važan. Nipošto ne stajte ispod usamljenih stabala! Izbegavajte i vodu, jer ako mirujete u nekoj vodi dok udara grom, to je kao da vam neko baci električni uređaj kada se kupate u kadi.

Ako je čovek na otvorenom, poput polja na kojem nema čak ni drveća, najbezbednije da legne i sklupča se u fetusni položaj, tako da zauzima što manju površinu.

Ipak, gotovo da ne postoji šansa da, dok razgovarate telefonom ili ste u vozilu, stradate od udara groma.

– Ako dve osobe stoje na čistini i jedna ima mobilni telefon, a druga ne, rizik da dođe do udara groma je potpuno isti – objasnio je svojevremeno profesor u penziji Elektrotehničkog fakulteta Milan Savić.

Ako imate kišobran sa metalnim špicem na vrhu, a grmi i seva, rizično je. Kod nas godišnje od udara groma ili munje strada desetak osoba.

Električni uređaji u domaćinstvu uključeni u struju jesu opasnost, pogotovo ako su instalacije loše. Ono što nije neophodno, bolje je isključiti.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Telegraf/Preneo: Đ. M.)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare