KONAČNO SE ZNA I TO: Otkriveno KOJE je oružje koristio Izrael u napadu na Iran 

Raketa Rempidž dizajnirana je da prodre u dobro zaštićena područja i uništi objekte kao što su bunkeri

U medijskim izveštajima se navodi da je Izrael koristio rakete Rempidž (Rampage) u napadu na Iran, sofisticirane projektile vazduh-zemlja koji očigledno mogu da izbegnu iranske PVO sisteme, navodi Al Džazira.

Raketa Rempidž dizajnirana je da prodre u dobro zaštićena područja i uništi objekte kao što su bunkeri, preneo je Tajms of Izrael navodeći da je ovaj raketni projektil, težak više od 500 kilograma, identifikovan na fotografijama napada i odgovara obimu štete pričinjene u napadu.

Njujork Tajms je ranije izvestio da je u izraelskom napadu u blizini iranskog nuklearnog postrojenja Natanz korišćena visokotehnološka raketa koja je mogla da izbegne iranske radarske sisteme.

„Udar je bio je sračunat da prenese poruku Iranu da bi Izrael mogao neotkriveno da zaobiđe iranske odbrambene sisteme i parališe ih“, tvrde neimenovani zapadni zvaničnici. Izrael nije zvanično komentarisao napad, dok je Iran umanjivao značaj incidenta.

Izrael će danas pozvati ambasadore zemalja koje su u četvrtak glasale za nacrt rezolucije SB UN za punopravno članstvo Palestine u međunarodnoj organizaciji kako bi im uputio protestnu notu, saopštio je danas potparol Ministarstva spoljnih poslova Oren Marmorštajn.

Marmorštajn je rekao da će ministarstvo u danas pozvati ambasadore Francuske, Japana, Južne Koreje, Malte, Slovenije i Ekvadora, „i da će im biti upućen snažan protest“, prenosi Tajms of Izrael.

“Nedvosmislena poruka koja će biti dostavljena ambasadorima, politički gest ukazan Palestincima i poziv na priznavanje palestinske države, šest meseci nakon masakra 7. oktobra, je nagrada za terorizam“ poručio je potparol i dodao da će ista nota biti upućena i drugim zemljama.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare