PALA ODLUKA I RAMPA ZA MILANOVIĆA Ustavni sud Hrvatske: Predsednik ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Ustavni sud Hrvatske je odlučio danas da se predsednik Hrvatske Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je Milanović, za razliku od Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsednik vlade, prenela je Hina.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsednik Hrvatske ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

Sud je dodao da je ustavni položaj predsednika Hrvatske nespojiv sa položajem učesnika u izborima za hrvatski sabor.

Milanović, kako se ističe, ne može biti mandatar ni premijer čak ni ako podnese ostavku na mesto predsednika.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utelotvorena u Ustavu.

Tokom celokupne izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše vrednosti Ustava, zaključio je Ustavni sud.

„Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlašćenja u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih opštih nadzornih ovlašćenja kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsednik Hrvatske, a da prethodno, u skladu sa Upozorenjem od 18. marta 2024, nije podneo ostavku na dužnost predsednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsednik vlade“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Za ovu odluku glasalo je devet sudija, troje je bilo protiv, a jedna članica Ustavnog suda je bila odsutna.

HDZ je, prema još nepotpunim i nezvaničnim rezultatima izbora osvojio 61 mandat u saboru, pet manje u odnosu na izbore 2020, dok SDP, oko kojeg je okupljena koalicija Rijeke pravde, ima 42 mandata.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare